Filmrecension: Lockout (2012)

Hur mycket science-fiction jag än ser känns det som om jag aldrig kan få nog. Kanske beror det på att det finns ganska få bra sci-fi-filmer. Då är det extra kul när man snubblar på en film som Lockout, som visade sig överraska.

Förra veckan visade sig innehålla två positiva överraskningar vad det gäller film. Den ena var The Ridiculous 6 och den andra var en film, som om möjligt, var ännu mer okänd. Lockout har en klassiskt enkel handling. Snow (Guy Pearce) blir anklagad för förräderi och blir dömd till 30 års fängelse. I rymden, nerfryst. Han är en stenhård kille och det är först efter tio minuter in i Lockouts våldsamma inledning som jag inser att är så överdrivet tuff att det här är inte på allvar. Ändå är det ingen parodi, det är en actionkomedi i sci-fi-miljö.

Föga förvånande är Peter Stormare med, i rollen som Scott Langral – chef för Secret Service. Han verkar dras till den här sortens något udda filmer, och det verkar inte bero på att han inte har några val. Istället får han tydliga roller där det behövs en kille med karisma. Precis som Guy Pearce (Memento, någon?), vars karisma egentligen verkar bestå i att skjuta fram hakan och slänga ur sig oneliners som får klockorna att stanna, tapeterna att rulla ner och fiskarna hoppa ur akvariet. Det är en bra blandning, men än så länge befinner vi oss bara på jorden och snart blir det ännu bättre.

Lockout
Fångar du inte vill möta. Någonsin.

Det visar sig snart att Snow är den ende som kan rädda presidentens dotter (Maggie Grace), som i sin godtrogna tillvaro befinner sig ombord på rymdstationen MS 1 och som dessutom råkar bli offer för en groteskt rå gisslansituation. Skurkarna ombord är inga duvungar och till råga på allt har de fått lite extra hjärnskador av att ha varit nerfrysta. Den fullständigt galna fången Hydell (genialt spelad av Joseph Gilgun) är definitivt inte någon man vill ha efter sig. Snow hamnar mitt i allt, guidad av sin gamle vän Harry Shaw (Lennie James).

Och det är riktigt bra. Enkelt utfört, bra effekter, men framför allt en dialog som lyfter Lockout till en klart lysande fyra. Lite mer originalitet, och det hade kunnat bli en femma. Luc Besson står som en av producenterna, och det är rätt mycket Besson över hela filmen.

Köp Lockout på CDON:

lockout
Lockout – DVD

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

6 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: Taken 3 (2014) - Spel och Film
  2. Filmrecension: Navy Seals vs. Zombies (2015) - Spel och Film
  3. Filmrecension: Navy Seals vs. Zombies (2015) – Carling Creations
  4. Recension: Until Dawn (PS4) - Spel och Film
  5. Recension: Until Dawn (PS4) – Carling Creations
  6. Recension: Minority Report (2002) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.