Recension: Agents of S.H.I.E.L.D (2014)

Agents of S.H.I.E.L.D

8.6

Handling

8.5/10

Skådespelarna

8.0/10

Filmteknik

9.0/10

Marvel-faktor

9.0/10

Pros

  • Mycket Marvel
  • Tekniken
  • Handlingen

Mänskligheten behöver skyddas, både från att få veta sanningen och från att bli skadade av den värld människorna inte vet om – superhjältarnas värld. Det är organisationen S.H.I.E.L.D’s uppgift. Vi har sett säsong ett av Agents of S.H.I.E.L.D och som Marvel-fans kan vi bara säga: Äntligen.

Till att börja med, om du fullkomligt skulle hata Marvels universum fyllt av övernaturliga figurer så är det här inte en TV-serie för dig. Om du gillar Marvel, eller vill få en annorlunda upplevelse med öppna ögon, är Agents of Shield helt rätt. Agenterna vi får följa, som leds av Phil Coulson (Clark Gregg), har inga superkrafter men de får hela tiden ägna sig åt paranormala fenomen som dyker upp. Coulson, som vi också fått se i filmer som Iron Man, Thor och Avengers, ägnar sig åt i första säsongen att sätta ihop Shield-teamet och även om varje avsnitt har sin handling finns det en tydlig röd tråd som fortsätter genom varje avsnitt.

Den uppmärksamme läsaren och tittaren har förstås lagt märke till att Coulson gick och dog i The Avengers. Hur han överlevde får du se i serien, men Coulson spelar en huvudroll genom hela serien. Andra agenter är Melinda May (Ming-Na Wen), Grant Ward (Brett Dalton), Skye (Chloe Bennet), Leo Fitz (Ian de Caestecker) och Jemma Simmons (Elizabeth Henstridge).

Vad jag redan från start gillar är att Shield använder sig av teknik – väldigt avancerad sådan – intelligens och de vältränade agenterna. De stöter på superhjältarna, men är inga superhjältar själva och det ger handlingen en helt annan utmaning.

Ganska snart förstår vi också att det är terrororganisationen Hydra som ligger bakom mycket av allt elände som händer i serien. Jag gillar också att det finns en sådan stark kontinuitet genom hela serien, både mot filmerna och mot seriens utveckling.

För dig som gillar Marvel kommer du att få en ordentlig dos av allt det där du älskar och du kommer att få återse många av dina favoriter. Jag blev själv väldigt positivt överraskad när Nick Fury (spelad av Samuel L. Jackson) dök upp redan i andra avsnittet – och just Fury när han spelas av Jackson är en av mina favoriter. Det är få skådisar som lyckas bära upp sina roller så väl som Jackson.

En annan kul sak är att vi i avsnitt fyra får besöka Stockholm… Mer än så ska inte avslöjas, men avsnittet har spelats in på plats (åtminstone delar av det) och det är en rätt spektakulär inledning.

Det kanske enda negativa jag kan säga är att du måste kunna (och förmodligen gilla) ditt Marvel-universum för att verkligen uppskatta serien. Mycket förklaras, men en hel del är bara antydningar och serien når bara sin fulla potential om man har åtminstone ett grundläggande intresse i Marvel-universumet.

Vilket jag mer än väl har, därav det starka betyget. Du som gillar Marvel kommer, som sagt, verkligen att gilla Agents of S.H.I.E.L.D.

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: X-men Days Of Future Past (2014) - Spel och Film
  2. Filmrecension: Barely Lethal (2015) » Carling Creations
  3. Snart på Netflix - Luke Cage - Spel och Film
  4. Snart på Netflix – Luke Cage – Carling Creations

Kommentarer är stängda.