Spelrecension: Bioshock Remastered (2016)

Bioshock från 2007 har fräschats upp och släppts med en grafik som betydligt bättre matchar dagens spel. Bioshock fick väldigt bra betyg när det släpptes 2007 och vi har förstås spelat igenom en gång till.

Bioshock bygger på en PC-klassiker som kom 1999. System Shock 2 var ett spel som förbättrade genren med sina geniala polygoner och som vi än idag minns som en av de mer skrämmande och minnesvärda upplevelser som upplevts på en dator. BioShock utspelas i en människoskapad undervattensutopi, som kallas Rapture. Inuti denna Atlantis bubbla som för tankarna till Atlantis har världens mest framstående förmågor samlats på 1950-talet för att fly från den börda vi vanliga människor utgör och där fokuserar de på att tillsammans utnyttja sina geniala förmågor.

Sådana initiativ brukar oftast gå åt pipan, vilket skedde även här. Forskarna upptäckte ett ämne på havsbotten som de kallade Adam. Adam är ett ämne som återskapar och förbättrar mänsklig vävnad. Men sånt ska man vara försiktig med, eftersom alla vill kontrollera ett sådant ämne. Det blev förstås bråk, vilket förvandlade Rapture till ett ställe fyllt av mutanter och staden är numera ett ekande palats av ren galenskap.

Bioshock

Huvudpersonen i Rapture, som du spelar ur ett förstapersons-perpektiv, kraschlandar i havet och den enda tillflykt du kan hitta är Rapture. Men väl där nere inser du att du hade hellre velat stanna kvar på utsidan. Mutanterna finns kvar, tillsammans med de minst sagt skrämmande flickor som vandrar runt i de tomma korridorerna på jakt efter Adam. De har med sig sin beskyddare, en mullrande figur som göms i en rejält stor dykardräkt.

Stämningen i Bioshock är med andra ord klaustrofobisk, du kan inte fly – åtminstone utan vidare – från Rapture och de skräckinjagande figurer som lever kvar i staden är inte bara skrämmande, de är minst sagt mordiska. Du kan också använda Adam, vilket gör att du får olika förmågor – som att skjuta blixtar eller eld – och du hittar vapen att försvara dig med. Det går att köpa medicin och ammunition, men det är minst sagt ont om både stålar och ammunition.

Varuautomaterna, kameror och kassaskåp går att hacka, vilket sker genom ett litet minispel där du ska pussla ihop ett rörsystem. Det gör utmaningen ännu större, för lyckas du hacka kan du få fördelar i spelet du annars inte har.

bioshock-1

På det hela taget är Bioshock ett riktigt bra spel och det har åldrats väl. Med den nya grafiken är det nästan som ett helt nytt spel. Det är magiskt att vandra omkring i undervattensstaden Rapture och se världen där ute, höra valsång genom de tjocka glasrutorna och förundras över hur vackert det kan vara med neonskyltar under vattnet. Synd att man inte hinner njuta av utsikten eftersom man verkligen måste se sig om över axeln hela tiden.

 

 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Animehörnan: Reborn! - Spel och Film
  2. Animehörnan: Reborn! – Carling Creations

Kommentarer är stängda.