5 Julklappar till gamers

Är du klar med årets julklappar? Eller är du kanske en av dem som väntar in i det sista på att köpa julklapparna och därför tänker ge dig ut i butikerna nu under helgen före jul? Då kan det ju vara bra att redan ha skrivit ner en lista över årets julkappsinköp. Men vad köper man till den dataspelsfrälste? För den oinsatte kan det vara svårt att veta exakt vad som passar bra och i många fall skulle mitt råd vara att fråga om det är något särskilt som behövs eftersom det trots allt handlar om tycke och smak. Vill du ändå ha några goda råd kommer här några tips på bra julklappar till spelare.

1. Ett spel via Steam

Kostnad: 20 kr – obegränsat

Detta kan låta självklart och samtidigt fruktansvärt svårt. Alla har sina egna preferenser och favoritspel och är du inte insatt i dataspelvärlden kan det vara riktigt svårt att veta vad du ska köpa. Om mottagaren av julklappen använder sig av plattformen Steam kan du dock få hjälp att välja. Det kräver förstås att du själv har ett konto. Men om du vill ge bort ett spel i julklapp till en vän så varför inte göra det via Steam? Här kan du skicka spel tvärs över världen på ett ögonblick och kostnaden löper från några tior till åtskilliga hundratals kronor. Om personen finns med på din vänlista kan du dessutom nå dennes önskelista via profilen i Steam. Välj ett spel via önskelistan och, hurra, världens bästa julklapp på ett ögonblick!

2. En spelmus

Pris: 3-400 och upp till ca 2 000 kr

En bra spelmus är alltid lika uppskattat. Leta efter en med hög sensorkänslighet och flera knappar. (Bonustips: Om du köper till en kvinnlig spelare, kolla hur stor den här. Många spelmöss är väldigt stora och är obekväma för en spelare med mindre händer). Exempel på en bra spelmus är Logitech Pro Wireless. Trådlösa möss har sina fördelar, de kan ibland vara något långsammare än trådbundna men fördelen med att slippa trassliga sladdar överväger i många fall. Musen fick även gott betyg i PC-tidningens stora test av spelmöss. Priset ligger på 1 600 kronor.

3. Ett headset

Pris: 600 – obegränsat

Ett bra headset är alltid lika viktigt. För spelaren som spelar MMO och liknande med voicechatt är det också viktigt med båda bra ljud och en bra mikrofon. Trådlöst är att föredra eftersom du slipper den trassliga sladden men nackdelen är risken för avbrott och att hörlurarna behöver laddas.  Tyvärr är det också så att du får vad du betalar för när det gäller headsets. Ett dyrare kommer fungera bättre än ett billigare och skippa de allra billigaste från Wish, det är bara slöseri med pengar. Som regel kan sägas att Steel Series Arctic är riktigt bra headset. Standardversionen kostar dryga 1 500 kronor och är både välfungerande och snyggt.

4. En spelstol

Pris: ca 1 000 kr – ca 3 000 kr

Att sitta bra är förstås viktigt och många spelare tillbringar mycket tid framför datorn. När det gäller ergonomi har man inte kommit lika långt här som på arbetsplatserna och många kontorsstolar passar inte för långa spelsessioner. Några av de skönaste spelstolarna kommer från Arozzi med Arozzi Verona Pro v2 som är en dröm för många som tillbringar mycket tid framför datorn. Stolen är ställbar i de flesta riktningar och kan till och med lutas ner i nästan liggande läge. Ett stort extra plus får den för svankstödet. Varför har inte fler stolar denna smarta extrakudde?

5. En prenumeration på Loot Crate

Pris: Från ca 250 kr/mån

Prenumerationsboxar har blivit allt vanligare och självklart finns det boxar även för spelare. Några av de största och mest välkända leverantörerna heter Loot Crate. Här finns mängder av boxar med innehåll för spelaren som har allt. Det finns allmänna boxar med olika nördiga teman och specialboxar med teman hämtade från exempelvis Sagan om Ringen, Halo, Elder Scrolls och Firefly. Välj den som passar bäst och en lämplig prenumerationsperiod. Lådorna skickas via Frankrike så du behöver inte oroa dig för extra avgifter från Postnord. En julklapp som fortsätter ge hela året. Du hittar Loot Crate på www.lootcrate.com

Om Diana Mossbring 16 artiklar
Till vardags frilansande copywriter och översättare. På fritiden spelfantast med förtjusning för både fysiska och digitala spel. Har genom åren samlat på mig en ganska imponerande samling och spelar gärna både AAA-titlar och indiespel från gamla, nya och okända spelutvecklare.