Alla tiders topp tio filmer – Plats 10 till 7

Att utse vilken film som är bättre än en annan är inte bara svårt, det är direkt orättvist ibland. En film i en genre kan vara bättre än en film i en annan genre, men ibland är det svårt att jämföra. Jag har ändå försökt ge mig på det här, inspirerad av mina bloggvänners listande. Jag tänkte dessutom hålla er som läser det här på halster och bara avslöja en del åt gången, för att sedan sammanställa allt i en och samma lista.

När en film är en del i en serie har jag valt den del jag tycker är bäst och uteslutit de andra. Annars hade det lätt blivit tråkigt, då jag är lite för svag för science-fiction för mitt eget bästa. Nåväl, håll till godo.

Plats 10 – När Lammen Tystnar – 1991

Jag läste aldrig boken före filmen, däremot läste jag den första delen – Röda Draken – före jag såg När Lammen Tystnar – och blev väldigt imponerad. Thomas Harris andra del i berättelserna om Hannibal Lecter är överraskande och skapade stora rubriker när den gick upp på biograferna 1991. Seriemördargenren fick ett uppsving och FBI sågs som världens främsta brottsbekämpare, vilket de antagligen också är. Men framför allt skapades en ikonisk filmskurk i Anthony Hopkins tolkning av Lecter; som med all sannolikhet var bättre än vad någon hade kunnat hoppas på. Jodie Foster överraskade också och cementerade sin plats i filmhistorien. Mörkret i filmen överträffar också väldigt många andra samtida filmer och stämningen byggs upp från första stund.

claricelecter

Plats 9 – Young Guns – 1988

Västernfilmer finns det gott om, men det är bara en som kan platsa på min tio-i-topp. Young Guns, med Emilio Estevez, Charlie Sheen och Kiefer Sutherland i huvudrollerna blev snabbt en av mina favoritfilmer när jag växte upp. Det är svårt att sätta fingret på vad det är som gör Young Guns till en så bra film, men stämningen tillsammans med musiken och skådespelarnas fantastiska insatser gör att jag har sett den om och om igen. Den är sorglig och samtidigt som den slår hål på en del av romantiseringen kring Billy the Kid gör den också sitt för att bidra till en mytisk bild av en ung man som slogs mot översittare och korruption. Lou Diamond Philips, Dermot Mulroney, Casey Siemaszko, Terence Stamp och Jack Palance bidrog till att göra Young Guns till en episk västern.

young-guns-1988

Plats 8 – Rymdimperiet slår tillbaka – 1980

Av alla Star Wars-filmer som har gjorts finns det en som verkligen står ut. Del 5, när imperiet slår tillbaka, slår också de andra filmerna med hästlängder. Inte enbart för att en del överraskande sanningar avslöjas, utan för att den effektmässigt och berättartekniskt slår alla de andra. Här har vi en kärlekshistoria mitt i kampen mellan ren ondska och godheten, en djupare förståelse för kraften och en rent magisk filmupplevelse. Miljöerna i den här filmen – från Dagobahs träsk till Hoths vinterlandskap och Molnstadens arkitektur – slår det mesta. När rymdimperiet slog tillbaka skapades filmhistoria och ingen annan Star Wars-film har lyckats nå samma höjder. Det återstår förstås att se om JJ Abrams klarar att återupprätta Star Wars-världen som vi en gång såg den 1980.

ImperialstarDestroyer480ppx

Köp en box med Star Wars 4-6 här.

Plats 7 – The Dark Knight Rises – 2012

Christian Bale må ha haft sina fadäser med kameramän och annat, men han är en fantastiskt bra skådespelare och som Batman gör han en av sina bästa roller. När The Dark Knight reser sig igen och avslutar trilogin skapade Christopher Nolan en episk tolkning av hur Batman borde vara. Batman enligt Nolan är annorlunda, likväl lika mörk som Tim Burtons version – men det är också en version av Batman som skulle kunna hända. Anne Hathaway gör Cat Woman på ett sätt som får oss att tro att det faktiskt kan finnas kvinnor som både klär och beter sig som en katt – men framför allt placerar sig The Dark Knight Rises på min topplista på grund av det fantastiska slutet. Bättre än så här blir inte Batman.

darkknight2

Köp The Dark Knight Rises här.

 

 

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

  1. TDKR är bra, inte tu tal om det, men jag föredrar ändå TDK. Heath Ledger tar hem det på K.O. Huh, ska bli spännande att se vilka andra trilogier vi inte är överens om 😉

Kommentarer är stängda.