Animehörnan: Yona of the Dawn

Den här fantasy-action-romance animen baseras på mangan med samma namn, skriven av Mizuho Kusanagi. Mangan började publiceras 2009 och är fortfarande i produktion. Animen kom år 2014 – 2015 och hade 24 avsnitt.

Yona of the Dawn handlar om den naiva tonårsprinsessan Yona i det ”lyckliga” konungariket Kouka. Hon lever ett problemfritt liv i Hiryuu slott, omhuldad och överdrivet daltad med av alla slottets tjänare. Speciellt gullinuttipluttad blir hon av sin mest älskade fader, Konung Il (il) den överdrivet pacifistiske härskaren i riket. Yona lever sitt lilla dockskåpsliv med nya kläder, vackra smycken och allt bjäfs som hör till en bortskämd prinsessa. I Yonas huvud finns bara en enda tanke – att få gifta sig med sina drömmars Prins, Soo-Won.

Yonas mor avled för många år sedan och nu, när Yona ska ha sin 16;e födelsedagsfest är alla betydelsefulla människor i hela riket inbjudna till bal. Yona är så lycklig. Soo-Won har lovat att komma. Och det gör han också mycket riktigt, fast inte så som Yona drömt om. Av en slump tvingas Yona bevittna hur Soo-Won mördar Konung Il och proklamerar sig själv härskare över Kouka. I Soo-Wons plan ingår att ta Yona till brud och på så sätt cementera sin rätt till tronen, men Son Hak, som är prinsessans effektive och ytterst stridsduglige bodyguard tar henne med sig och flyr till sin hemby Vindarnas By.

Yona of the Dawn

Det blir ett grymt uppvaknande för den lilla prinsessan. Livet ”på rymmen” i verkligheten är svårt, tungt och besvärligt och folket i hennes älskade rike är inte alls ”lyckliga” som hon blivit intalad. I Vindarnas By möter Yona den man som kommer att visa henne den bekymmersamma väg hon måste vandra för att lyckas göra revolution mot Soo-Won och återta makten om Kouka samt skapa en ny välfärd för de svältande, missmodiga massorna.

Yona är reinkarnationen av den första Konungen av Kouka, påstår oraklet från Vindarnas By. Hon bär det mytomspunna Drakarnas Blod i sina ådror. Spridda runt om i riket, berättar oraklet, lever det fyra Drakar. Då Drakarnas Blod kommer i närheten av en av dessa varelser kommer draken att reagera instinktivt. Draken kommer bli oförmögen att skilja sig från Yonas sida. Varje drake har speciella krafter. Shin-Ah som är den Blå draken, Kija som är den vita, Jae-Ha som är den gröna och Zeno som är den gula. Många avsnitt går åt i jakten på dessa drakar samt att lära känna dem och deras krafter. Med tiden ansluter sig fler begåvade personligheter till rebellerna. Under deras färd, passar Hak på att lära Yona så mycket som möjligt i konsten att strida. Det visar sig snart att hon är naturligt begåvad med pil och båge.

yona-2

Det är upplyftande och hjärtevärmande att följa Yonas uppväxt från bortskämd prinsessa till en rebell med skinn på näsan och empati med alla som har det svårt. Personligen måste jag nog säga att Yona som karaktär är en av mina kvinnliga favoritprotagonister. Den styrkan som växer fram hos henne är smittsam och den blåser rakt in i själen som en befriande vind.

Själv hade jag lätt kunnat se flera hundra till avsnitt av Yona of the Dawn animen. Inte nog med att hon utvecklas till en fascinerande kvinna – hon har dessutom den mycket goda smaken att så småningom omge sig med ett helt harem härligt starka män som gör allt de kan för att hjälpa henne återfå tronen.

Jag ger Yona av the Dawn fem stjärnor av fem möjliga – och ett extra gott råd till alla föräldrar som har döttrar. Låt henne få uppleva Yona. Styrkan smittar och om någonsin en anime skrikit ut ”Vi Kvinnor Kan” så är det Yona of the Dawn!

2 trackbacks/pingbacks

  1. Animehörnan: Hunter x Hunter - Spel och Film
  2. Animehörnan: Hunter x Hunter – Carling Creations

Kommentarer är stängda.