Är gaming laptops något för alla?

Om du är ute efter att köpa en dator att gamea på kanske du står i valet mellan en stationär dator och en gaming laptop. Det finns för- och nackdelar med båda dessa. Rent generellt är en gaming dator som inte är bärbar kraftfullare och kan prestera högre – men det finns även riktigt bra gaming laptops!

Det är inte så trevligt att spela spel på en vanlig laptop, men det finns laptops som är speciellt framtagna för gaming och dessa har ett bättre grafikkort och lite andra fördelar som vi ska gå igenom. Storleken på datorn har inte längre lika stor betydelse som förut och nuförtiden går det att klämma in riktigt hög prestanda även i ett litet chassi. Detta gör att en gaming laptop kan vara något för alla, vare sig du bara vill ha den när du är på språng eller som din primära gaming dator.

Tips till dig som ska köpa en gaming laptop

En sak som du bör fundera på är om du ska ha gaming laptopen som din primära gaming dator, eller om det kommer vara ett komplement till din stationära gamingdator. Ska det bara vara ett komplement som du vill ha för att enkelt kunna ta med dig datorn kan du går för en lite billigare variant. Är det tänkt att den bärbara datorn ska vara din primära gamingdator kan det vara bra att investera lite mer och gå för en kraftfullare variant.

Testa dig fram

För att kunna veta vilken dator som är bäst för dig är det bra att testa olika gamingdatorer. Detta kan du enklast göra genom att besöka en eller flera fysiska butiker och testa de gaming laptops som finns i sortimentet. Har du vänner som gamear från en laptop kan du med fördel testa deras dator, och givetvis höra med dem vad de tycker.

Jämför olika märken, men också de olika modellerna som finns inom samma märke. Det är lätt att bara titta på gaming laptops från ett märke som man redan känner till, eller har tidigare erfarenhet av. Det är inget fel med detta – men tänk på att det kan finnas andra bättre datorer utanför det märket du är van vid.

Det finns många test av gaming laptops att läsa på nätet och dessa test brukar ge en bra indikation om produkten i fråga. Framförallt ska du läsa de tester av gaming laptops som är faktabaserade och har benchmarks. Då får du en faktisk bild av hur bra datorn är på en rad olika punkter. Benchmarks gör det även enkelt att jämföra olika gaming laptops baserat på de poängen de får inom de olika kategorierna.

Bästa gaming laptopen

Så vilken modell är då den bästa gaming laptop? Alla har olika preferenser när det kommer till gaming laptops och är ute efter olika saker, men en presterar lite bättre på flera tester. 
Den bästa gaming laptopen enligt esportlandet kommer från Gigabyte Gaming. Den är utrustad med ett RTX 3080 grafikkort från Nvidia, och en Intel i7-11800H processor. Dessa siffror från benchmark-testet och denna prestandan är riktigt snabb, speciellt för att vara en laptop! Vill du ha en riktigt bra gaming laptop och vara garanterad prestanda var du än befinner dig, ska du definitivt gå för en gaming laptop från Gigabyte Gaming.

Största skillnaderna mellan gaming laptop och stationär speldator

Den mest tydliga skillnaden på en stationär gaming dator och en gaming laptop är att en laptop är mindre. Dess lilla storlek gör att du kan ta med den överallt och den är även komplett med en integrerad skärm. Men de riktiga skillnaderna finns under själva höljet.

I och med att en gaming laptop är mindre finns det inte plats för samma prestanda som det finns i en stationär dator. Nackdelen blir då alltså kort och gott att en gaming laptop inte är en lika kraftfull och snabb dator som en stationär. Dock är detta något som blir bättre och bättre med tiden. Tekniken går framåt och utvecklas i en rasande takt. Något som det konstant arbetas på är att få saker mindre. Detta betyder att det nuförtiden inte är lika stor skillnad på prestandan i en gaming laptop och en stationär gaming dator – även om vi inte har kommit så pass långt att de helt och hållet kan jämföras med varandra.

Men det finns en stor fördel med gaming laptops, och det är det faktum att du kan ta med dig datorn på ett enkelt sätt. Oavsett om du ska hem till en kompis och spela eller om du ska utomlands så kan du alltid ta med dig din gaming laptop. Så länge du har en bra internetuppkoppling kommer du kunna gamea när du vill, var du vill! Många är vana vid att packa ner sin stationära dator – men har du istället en gaming laptop slipper du det. Inte nog med att du slipper släpa på en hel stationär dator och skärm, du riskerar heller inte skador som kan uppkomma på din stationära dator vid förflyttning.