Att sålla i streamingdjungeln

Streamingmarknaden växer. Netflix är inte längre den självklara film- och serietjänsten för alla. De traditionella live tv-kanalerna finns också tillgängliga via streaming och det går att se program och filmer i efterhand, med eller utan reklamavbrott. Som vanligt vill de flesta kunna titta på flera program och serier med ett abonnemang. Det är däremot sällan som programmen och serierna finns på en och samma tjänst. Det leder till den stora frågan vilka streamingtjänster man ska välja och valet bör grundas på flera faktorer.

Utbudet

Utbudet är givetvis den viktigaste faktorn. Netflix och HBO är de största streamingtjänsterna för film och serier i Sverige. Viaplay, SVT Play, C More och Dplay är i sin tur de största tjänsterna för live tv och program som sänds på de svenska kanalerna. Den som vill titta på sport brukar få köpa till extraabonnemang hos bolagen som har sändningsrättigheterna. Det rekommenderas att tittare tar reda på vilka bolag som har vilka sändningsrättigheter. C More har t.ex. förlorat rättigheterna till Allsvenskan och Superettan till Dplay, medan det är TV4 och SVT som kommer att dela på sommarens fotbolls-EM.

Tillgängligheten

De flesta tycker nog att det är självklart att de ska kunna titta på streamingtjänster via både tv, dator och mobil. Men det kan vara bra att dubbelkolla om det faktiskt är fallet. Det flesta streamingtjänster fungerar i mobilen och kan spelas upp direkt i datorns webbläsare. Det är däremot annorlunda med tv-apparaterna. Om din tv inte har ett smartsystem behöver du skaffa en Apple TV eller en Chromecast. Det är dessa som låter dig skicka en sändning från din telefon till tv:n, och som låter dig ladda ned tv-appen. 

Pris och betalning

Även om utbudet och tillgängligheten är de mest drivande faktorerna spelar priset en stor roll. Att ha flera abonnemang som dras varje månad blir snabbt en dyr kostnad. Om man vill ha ett sportabonnemang stiger priset ännu mer. Det finns gratis playappar, såsom TV4 Play och SVT Play, men de allra flesta kräver antingen en månadsbetalning eller ”pay-per-view.” Pay-per-view innebär att du betalar för att se en film eller match direkt när den sänds. Filmer brukar finnas tillgängliga i 48-72 timmar efter köpet om du inte skulle se klart hela i en sittning. 

Hur du betalar är också en avgörande faktor. Paypal, iTunes, faktura och kortbetalning är de vanligaste alternativen för att betala för ett streamingabonnemang. Vilka kort som accepteras beror på respektive företag. VISA och MasterCard är ofta accepterade leverantörer. Korten kan både vara vanliga kontokort eller kreditkort. Fördelen med kreditkort är att du alltid har täckning på ditt kort, förutsatt att du inte har använt upp den. Det finns ett stort utbud av kreditkortsleverantörer idag och det kan vara bra att jämföra några av Sveriges bästa kreditkort för att hitta ett som passar dig. Flera kreditkort använder sig av olika bonussystem. Ett kort kan ge resepoäng och extra reseförsäkringar, medan andra ger rabatt när du tankar bilen. 

Källa: Unsplash

Det är lätt att bli lockad i det stora utbudet av streamingtjänster. Det är alltid bäst att dubbelkolla utbud och tjänsternas funktioner innan ett abonnemang tecknas, och i flera fall kan man testa tjänsterna gratis under en viss tid som ett välkomsterbjudande.