Bygg eget hemmabio – för en filmupplevelse i världsklass

hemmabio

Att gå på bio är alltid en mysig upplevelse. Smörpopcorn, hög upplösning, och ett fantastiskt ljudsystem bidrar allt till en minnesvärd familjestund. Men går du ofta blir det dyrt, varför det är rekommenderat att du istället bygger eget bio på hemmaplan.

Filmbiografer är ett paradis för dig som älskar film, men på senare tid har det förmodligen varit svårt för dig att unna dig en filmstund på bio. Svensk bio är även tredje dyrast i världen, vilket kan resultera i höga summor över en längre period. Än finns det dock hopp för en mysig filmkväll för familjen. Bygger du ett hemmabio får du och din familj möjlighet till en bättre bioupplevelse än du kan få på biografer, samtidigt som ni sparar pengar och kan skräddarsy det hela efter eget tycke. Det här är vad du behöver tänka på innan du kommer igång.

Ta en titt på budgeten

Vill du bygga ett biorum kommer det gå åt en hel del pengar, och du behöver därför ta en god titt på din budget innan du sätter igång. Har du inte nog med pengar i kontot behöver du först få ordning på ekonomin. Du kan spara ihop pengar till en ordentlig hemmabio genom att samla lån, sänka på onödiga utgifter, och eventuellt ta ut ett privatlån vid behov. 

Det krävs ett helt rum

Ett hemmabio kräver gott om utrymme och du behöver därmed ett separat rum dedikerat åt detta. Välj därför ett rum med en golvyta på minst 20 kvadrameter, gärna mer. Det är även rekommenderat att du väljer ett avskilt rum, för att säkerställa att ljudet under filmkvällar inte stör grannarna.

Ljudisolering och ljudsystem

För att garantera en optimal bioupplevelse utan att grannarna störs behöver du gott om ljudisolering i ditt biorum. Bra ljudabsorbenter förhöjer ljudupplevelsen i hemmabiot, eftersom akustiken förbättras. Detta steg är därför ett av de viktigaste i processen. 

När ljudisoleringen väl är installerad är det dags att titta på ljudsystemet. Ett externt ljudsystem är ett måste om du vill ha en upplevelse likt den du får i biografer. Frågan blir då om du behöver ett surroundsystem på 7.1 eller 5.1, vilket innebär 8 respektive 6 ljudkällor i systemet. Fler högtalare är vanligtvis bättre, eftersom det ger ett bättre surroundsound och en mer realistisk ljudupplevelse. Är detta för dyrt kan du börja med ett system på 5.1 och sedan uppgradera med två extra högtalare senare. Undvik wifi-högtalare, eftersom de ofta har sämre ljudkvalitet.

Biostolar

Det går bra att använda en gammal soffa eller några köksstolar till ditt biorum, men vill du ha en autentisk upplevelse är det ordentliga biostolar som gäller. Dessa går att hitta i alla möjliga storlekar och former, och kan även inkludera dryckhållare och andra ergonomiska funktioner. Ett par rader av biostolar ger dig en gedigen biokänsla i rummet, och är även mycket bekvämare vid långa filmkvällar. 

Projektor eller TV

Valet mellan projektor eller TV i ditt hemmabiosystem är ett svårt dilemma, och ditt slutgiltiga val beror på ett flertal faktorer. Är det storlek du vill åt är nog en projektor det bästa valet för budgeten. Då talar man om storlekar på 100 tum eller mer. Får du inte plats med detta i ditt biorum, eller om du värdesätter bildkvalitet och upplösning mer, kan en TV däremot utgöra ett bättre alternativ. Med en TV får du enklare installation, högre upplösning för ett lägre pris, samt generellt bättre bildkvalitet jämfört med en projektor. En bra projektor med 4K-upplösning kräver astronomiska summor.

Popcornmaskin

Vad är bio utan popcorn? Med en bra popcornmaskin kan du få popcorn godare än på bio med ett enkelt knapptryck. Det är även en produkt som förhöjer atmosfären i rummet och bidrar till resten av inredningen. Popcornmaskiner går att hitta i flera olika storlekar, och de större varianterna kan kosta några tusen. För autentiska popcorn behövs amerikanska majskärnor och god popcornkrydda.

Sist men inte minst – dekoren

När det praktiska väl är avklarat, är det dags att fundera över det estetiska. Detta är självklart helt en smaksak, men för en mysigare känsla bör du välja mörkare färger, och se till att alla fönster går lätt att täcka med exempelvis rullgardiner. Ju mörkare du kan få rummet, desto bättre.