De bästa filmerna från 2005

Kan någon verkligen tro att den här killen är oskuld?

Årets första topplista handlar om 2005, där vi glada filmbloggar tillsammans listar vilka filmer vi tyckte var bäst från 2005. Nedan hittar du vad Spel och Film tycker var bäst från 2005. Läs, njut och bli arg eller glad, alla reaktioner är välkomna!

10. Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet
När jag en gång i tiden läste Häxan och lejonet var jag såld från start. Det var en magisk berättelse och lätt att fantisera vidare om. Den tecknade filmen som dök upp någon gång på åttiotalet gjorde ett bra jobb med att visualisera storyn, men riktigt bra blev det först 2005 när den här versionen hade premiär. Tolkningen av C.S Lewis klassiker tog in filmen på min topplista över 2005 års bästa filmer.

narnia1
Är öronen läskigare än att jag inte har någon tröja?

9. The 40 Year Old Virgin
Att en film om en fyrtio år gammal oskuld skulle kunna bli så här bra trodde jag aldrig, men en niondeplats är den klart värd. Steve Carell blev en av mina favoritkomiker efter Bruce Almighty och här befäster han sin plats på komikertopplistan.

Kan någon verkligen tro att den här killen är oskuld?
Kan någon verkligen tro att den här killen är oskuld?

8. Kingdom of Heaven
Eftersom jag alltid varit intresserad av korstågen kan jag inte låta bli att fascineras av filmer som den här. Bra skådespel tillsammans med en miljö som känns som elvahundratalet ger en film som är mer än sevärd.

kingdom-of-heaven
Äntligen rea på hästskor och hjälmar! Först till kvarn…

 

7. Sin City
Ett väldigt annorlunda filmgrepp, en nyanserad story berättad ur tre personers perspektiv blev en filmklassiker. Jag var grymt skeptisk när jag såg trailern, men helt såld efter att ha sett filmen. Frank Millers oerhört välgjorda serier har jag alltid beundrat och med en skådespelarensemble som heter duga (Clive Owen, Mickey Rourke, Jessica Alba, Bruce Willis) blev det toppenbra.

sincity1
Alla hårda killar har ett kryssformat ärr i pannan.

 

6. Serenity
I början av 2005 kände jag mig rätt svältfödd på bra science-fiction. En av årets bättre scifi-rullar var Serenity, som gjorde mig tillfälligt mätt. Bra rymdscener, en episk slutscen och en överraskande story tar hem en sjätteplats på min topplista över 2005 års bästa filmer.

Aningen mer avancerad än Discovery.
Aningen mer avancerad än Discovery.

5. The Skeleton Key
En nyckel som kan öppna alla dörrar vore väl bra att ha? Blanda in lite skräck, mycket amerikanska södern och Kate Hudson och du har en av 2005 års bästa filmer. Femteplaceringen beror framför allt på den grymma stämningen som regissören Iain Softley lyckats bygga upp.

Tänd ett ljus och låt det brinna!
Tänd ett ljus och låt det brinna!

4. Världarnas Krig
Tom Cruise visade redan 2005 att han kunde göra annat än att bara spela actionhjälte. Oerhört bra science-fiction fick vi när de brölande marsianska maskinerna skjuter sina dödsstrålar över mänskligheten. Tompa fick fly hals över huvud och här hjälpte det inte att försöka spela hjälte. Istället var det överlevnad som gällde och ett desperat försök att ta sig an en papparoll han inte verkade vilja ha – till en början.

war of the worlds
Spring eller bli till aska!

 

3. AEon Flux
Grymt underskattad och i mina ögon en av Charlize Therons bättre filmer. Apokalyptisk så det förslår och visuellt väldigt tilltalande. Men det bästa är den underliggande stämningen som får bildupplevelsen att vibrera av återhållen frustration.

Varför är det ingen som klipper det vassa gräset?
Varför är det ingen som klipper det vassa gräset?

2. Batman Begins
Ännu en Batman och vem trodde att det skulle kunna bli så här bra? Christian Bale är en grymt bra skådespelare, trots sina vredesutbrott, och här visar han att han kan tolka allt – till och med en läderlapp. Batman börjar är en filmatisering av den mörke riddaren som är mer trovärdig än någon annan och är nära nog att slå Tim Burtons version.

Din andedräkt luktar verkligen läder!
Din andedräkt luktar verkligen läder!

1. V för Vendetta
Kan det bli någon annan film än V för Vendetta på plats ett för 2005? Natalie Portman och Hugo Weaving gör ett par fantastiska roller i en väldigt dystopisk framtid. Känslan av Fantomen på Operan blandas med upproriskheten som vi såg hos Portman i Leon. En klar vinnare!

Visst blir man glad över att vara anonym?
Visst blir man glad över att vara anonym?

Jag hade också några bubblare på listan, som föll mest på grund av jämförelsen med de andra…

Bubblare: King Kong, Fantastic Four, Bröderna Grimm, Fun with Dick and Jane

 

Här är länkar till fler filmbloggar med 2005-topplistor:

Fiffis Filmtajm

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

Filmitch

Movies-Noir

Fripps Filmrevyer

Flmr

The Nird Bird

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

16 kommentarer

 1. Aeon Flux är grymt snygg, men det var något med själva historien som aldrig riktigt fångade mig. Eller så får jag skylla på Charlize 🙂 Men vi får väl göra en HI5 på Narnia i alla fall — fauner och vinterlandskap är en hit!

 2. Morr. Nu har Disqus raderat mina kommentarer två gånger….. Vad är det för j-a uppfinning? Nåja. Andas. *ooooooihhhuuuuwwwwww*

  Kul att du har med Världarnas krig! Väldigt få verkar se den filmens storhet 😉

   • Det är när jag kommenterar via mobilen som allting kajkar ur. Sitter jag vid datorn är det inga problem. Men jag sitter inte där för jämnan…tyvärr 😉

    • Aj tusan, trist. Jag måste gräva mer i det här. Det första tips jag stötte på var att tömma cache, historik och allt i webbläsaren (oavsett om det är via mobil eller inte). Sedan är det många som pekar på att det är någon form av timeout på mobiler när man kör över 3/4G. Ska se om jag hitta några andra användbara tips. 🙂

 3. 10 Bra fantasy
  9 Rolig men ej listvärdig
  8 Ej sett
  7 Har svårt för Frank Miller
  6 Bubblare hos mig
  5 Finns bättre skräckisar från detta år men skön rysare det håller jag med om
  4 Underhållande S.S för en gångs skull
  3 Ej sett
  2 Bästa Batman med på min lista
  1 Knappt godkänd har vissa problem med filmen men det kan bero på att jag läst förlagan.

 4. Här fanns tre filmer jag inte sett: Aeon Flux, Skeleton Key, Serenity. Har för mig att jag tyckte att Narnia var rätt bra, men att det var nåt i slutet som tog ner helhetsintrycket, vad kan det nu kan ha varit? Gillade James McAvoy som faunen. Kul bildkommentarer 😀

 5. Vilken grymt bra lista. Jag såg Serenity på listan och då är den bra. Punk slut!

  19. Inte sett
  9. Rolig som attans. Tyckte att den inte hade hjärtat på rätt ställe och gav den 2-3/5 men jag skulle kanske ta och se om den…
  8. Inte sett, verkar tråkig
  7. överlapp
  6. Hell Yeah!
  5. Inte sett
  4. Helt ok, jobbiga ungar dock. 3/5
  3. Helt ok. Gillade den en hel del, men den tappade mot slutet har jag för mig… 3(?)/5
  2. Älskade den. Tills jag såg om den häromveckan. Kändes nästan lite patetisk nu för tiden…
  1. Helt ok. Lite kall. 3/5

 6. Hmm, jaha, här var det inte många överlapp, eller snarare inte några alls. 😉

  10. Mysig matiné. Älskade böckerna när jag var liten.
  9. Hmm, tror faktiskt inte jag har sett hela, bara stora delar på reklamkanaler.
  8. En bra film. Ämnet är intressant helt klart.
  7. Gillade inte denna. Snygg men iskall (på ett dåligt sätt).
  6. En bubblare för mig.
  5. Inte sett.
  4. Nästan så den hade kunnat vara en bubblare. Otäck stämning men blev lite besviken på slutet.
  3. Mja, tyckte den var snygg men tråkig. Tyckte Charlize var lite stel som actionhjältinna.
  2. Väldigt nära att omnämnas som bubblare. Tycker faktiskt det är den bästa av Nolans trilogi.
  1. Lite överraskande val som etta, men en bra film helt klart.

  • Jag blev också besviken på slutet på Världarnas krig, men när den sjönk in började jag fundera på om det inte var det perfekta slutet egentligen. Inte så klyschigt.
   Intressant att du tycker Batman Begins är bäst av Nolans trilogi, jag som tyckte att det bara blev bättre, från att ha börjat riktigt bra.
   Och Narnia är förstås ett kapitel för sig. 🙂

 7. Var vi de enda som såg skönheten i nr 9 och 8!??! 😉

  Annars ligger vi rätt lika, 6 överlapp totalt med bubblare inräknat!
  Liten ögonbrynshöjare hos mig att du sätter AEon Flux på listan! Och högt upp!
  Intressant otippat! Den hade jag aldrig sett komma! 🙂

  • Ja, verkligen överraskande att vi var de enda som såg hur bra nr 9 och 8 är… 🙂 Aeon Flux, tja… jag vet, den är inte helt självklar, men den var annorlunda och visuellt tilltalande.
   Riktigt kul att vi hade så många överlapp! Har jag med länk till din lista ovan, eller har jag missat? (Jag måste erkänna att jag är inte helt säker på vem som är vem i blogg-gänget. 🙂 )

4 trackbacks/pingbacks

 1. FILMÅRET 2005
 2. 10 i topp: Filmer 2005 | Jojjenito – om film...
 3. 2005 års tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord
 4. 2005 års bästa filmer | FILMITCH

Kommentarer är stängda.