Den första visningen på en biograf

Den första offentliga filmvisningen på en biograf ägde rum den 28 december 1895 i Paris, Frankrike. Den visade filmer som skapats av bröderna Lumière, Auguste och Louis Lumière. Programmet bestod av tio korta filmer, inklusive ”Arrival of a Train at La Ciotat Station” och ”The Waterer Watered” (L’Arroseur arrosé), och visades för en betalande publik på Salon Indien du Grand Café. Detta anses vara den första biografföreställningen i historien

De tio korta filmerna som visades vid den första biografföreställningen av bröderna Lumière på Salon Indien du Grand Café i Paris den 28 december 1895 var:

  1. ”La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon” (Arbetarna lämnar Lumière-fabriken i Lyon)
  2. ”La Voltige” (Akrobatridning)
  3. ”La Pêche aux poissons rouges” (Fiske efter guldfiskar)
  4. ”Les Forgerons” (Smederna)
  5. ”Le Débarquement du Congrès de Photographie à Lyon” (Kongressdelegaterna anländer till Lyon)
  6. ”Le Jardinier” (Trädgårdsmästaren)
  7. ”Le Repas de bébé” (Bebisens lunch)
  8. ”Le Saut à la couverture” (Hoppa över filten)
  9. ”La Place des Cordeliers à Lyon” (Cordeliersplatsen i Lyon)
  10. ”L’Arrivée d’un train en gare de La Ciotat” (Tågets ankomst till La Ciotat-stationen)

Dessa filmer var alla mycket korta, oftast bara runt 50 sekunder långa, och visades i en följd på cirka 20 minuter.

Vad det gäller själva bröderna Lumière, så hette de Auguste (1862–1954) och Louis (1864–1948). De var franska uppfinnare, ingenjörer och pionjärer inom filmindustrin. De är mest kända för att ha uppfunnit Cinématographe, en tidig filmkamera som även fungerade som en projektor.

Bröderna Lumière föddes i en familj av vetenskapsmän och uppfinnare i Besançon, Frankrike. Auguste studerade fysik och kemi på universitetet, medan Louis studerade konst och fotografi. Tillsammans grundade de företaget Lumière Brothers och började experimentera med olika teknologier inom fotografi och film.

I februari 1895 uppfann de Cinématographe, som kunde filma, framkalla och projicera rörliga bilder. Detta var en stor teknisk bedrift vid den tiden eftersom tidigare filmkameror kunde filma, men de hade inte möjlighet att projicera filmerna på en stor skärm. Med Cinématographe kunde Lumière-bröderna visa rörliga bilder för en publik för första gången.

I december 1895 visade alltså bröderna Lumière sin uppfinning på en biograf i Paris, vilket anses vara den första offentliga filmvisningen någonsin. Efter detta blev Cinématographe en stor succé, och bröderna Lumière turnerade runt i Europa och Amerika för att visa sina filmer för allmänheten. De producerade också hundratals kortfilmer som spänner över olika genrer, inklusive dokumentärer, komedier, dramer och experimentella filmer.

Bröderna Lumière gjorde också andra viktiga uppfinningar inom fotografi och film, inklusive en förbättrad färgfotografisk plåt och en tidig version av ljudfilm. Deras bidrag till filmhistorien och tekniken har gjort dem till legender inom filmindustrin och deras innovationer fortsätter att påverka filmskapare och publik i dag.

Till deras ära finns Lumière Film Festival, som är en filmfestival som äger rum årligen i Lyon, Frankrike, och är uppkallad efter bröderna Lumière. Festivalen grundades 2009 av Thierry Frémaux, som också är chef för Cannes Film Festival.

Lumière Film Festival är en hyllning till filmhistorien och visar både gamla klassiker och nya filmer från hela världen. Festivalen innehåller också speciella evenemang och retrospektiva program som fokuserar på olika aspekter av filmhistorien.

Festivalen hålls vanligtvis i oktober varje år och har blivit en viktig plattform för att främja filmkonst och filmhistoria.