Detta gör Spelinspektionen för att säkra tryggt spelande online

Runtom i världen finns det diverse tillsynsmyndigheter som utfärdar licenser till spelbolag som lever upp till landets respektive krav. I Sverige är det Spelinspektionen, före detta Lotteriinspektionen, som styr och ställer på den svenska spelmarknaden.

Vitsen med tillsynsmyndigheter är alltså att garantera en säker och stabil spelmarknad. Men vad är det mer specifikt som Spelinspektionen jobbar med för att uppnå detta?

Säkerställer att all spelverksamhet utövas lagligt, säkert och tillförlitligt

Spelinspektionen utövar sin tillsyn under den svenska spellagen (2018:1138) och leds av en styrelse som utses av regeringen. Myndigheten säkerställer att all verksamhet i landet utövas lagligt, säkert och tillförlitligt. Detta gör dem genom att bevaka konsumenternas intresse och spelbolag likaså. Allt för att skapa och bibehålla en sund och säker spelmarknad i Sverige. Hos spelbolag som är under tillsyn av Spelinspektionen kan man därmed känna sig trygg.

Utfärdar spellicenser och kontrollerar verksamheterna

Det är Spelinspektionen som utfärdar svenska spellicenser till spelbolag som opererar på den svenska marknaden. Sedan den 1 januari 2019 måste nämligen alla spelbolag som vill vända sig till den svenska spelmarknaden tillämpa åtminstone en av dessa licenser.

För att bli reglerad av den svenska spellicensen måste spelbolaget skicka iväg en ansökan och denna ska sedan godkännas av Spelinspektionen. Om spelbolaget i fråga uppfyller alla de krav som Spelinspektionen ställer får de följaktligen sin licens. När de är beviljad en licens måste de följa de regler som står skrivna. Om inte riskerar de böter och i värsta fall en indragen licens.

Spelinspektionen bevakar alla aktörer för att säkerställa att de som fått en licens utfärdad faktiskt följer reglerna. Du kan se en översikt över spelbolag med svensk spellicens på https://svenskacasinon.com/. Dessa aktörer är alltså under tillsyn av Spelinspektionen och ska därmed följa de regler som står skrivna i villkoren för licensen. Något som i sin tur ökar skyddet för dig som spelare.

(Källa: Unsplash)

Utbilda och informera om lagstiftningen som rör spel och lotterier

Utöver att utfärda spellicenser och bevaka spelbolag som blivit beviljade licenser arbetar Spelinspektionen även med att utbilda och informera privatpersoner så väl som företag. Då spel om pengar innebär många risker är detta ett viktigt ansvar som Spelinspektionen har. De måste se till att spel online ska komma med ett högt konsumentskydd men även begränsa de negativa konsekvenserna av spelande. Något de inte endast kan uppnå genom beviljandet av licenser eller genom att hålla koll på spelmarknaden. De måste även se till att den interna såväl som den externa kommunikationen genomförs på rätt sätt. Kommunikation är trots allt nyckeln till förändring.

Utveckla säkerhetsförebyggande insatser

Vidare arbetar Spelinspektionen med att utveckla säkerhetsförebyggande insatser som kan implementeras på spelbolagens hemsidor. Idag finns Spelpaus.se som lanserades i samband med den nya spellagen. Spelpaus.se är ett självavstängningssystem med vilket spelare kan välja att stänga av sig från allt licensierat spel som kräver registrering. De kan stänga av sig i 1, 3, 6 månader eller tills vidare. Denna avstängning går sedan inte att ångra, ändra eller avsluta i förtid.