Dokumentär om Sjöwall Wahlöö

Just nu går en väldigt bra dokumentär på SVT Play, där vi får höra historien om hur en av Sveriges mest kända författarpar – Sjöwall Wahlöö – skapade grunden för det svenska deckarundret. 

Maj Sjöwall och Per Wahlöö skrev mellan 1965 och 1975 tio böcker om kommissarie Beck, i serien Roman om ett brott. Böckerna fick ett enormt genomslag och har återkommit i nytryck ett antal gånger. Berättelserna är skriva utifrån polisernas perspektiv och försöker återge polisarbetet, vilket var ett nytt sätt att berätta på. Dessutom finns en stark samhällskritik i berättelserna, något som Henning Mankell tog efter med sin serie om Wallander.

Dokumentären handlar om hur allt började, hur de träffades och hur de kom på berättelserna. Det är en varm, gripande och på många sätt tragisk berättelse, och väl värd att se.

Dokumentären om Sjöwall Wahlöö hittar du på SVT Play.

romanomettbrott

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.