Ett samtal med Kjell Wilhelmsen -En ärlig inblick bakom kulisserna

Du har med stor sannolikhet sett Kjell Wilhelmsen på TV, kanske som Glen i 30 grader i februari eller som Olle Nordlöf i Blå ögon? Kjells roller är både många och varierande. Nu är han aktuell med filmen “Vilsen” som släpps 17:e oktober på DVD och Video on demand (iTunes, SFAnytime, Telia, Comhem).

Den folkkära skådespelaren Kjell Wilhelmsen har varit med i ett flertal produktioner, både filmer och serier men att han skulle bli skådespelare var ingen självklarhet. Det var nämligen slumpen som avgjorde det.

Kjell berättar att han spelade handboll som ung men skadades. Tack vare en vän hamnade han som tjugoåring på en teaterkurs och fastnade direkt för skådespeleriet. Lite senare gjorde han en audition för en teatergrupp i Kristianstad och fick rollen. Med andra ord halkade Kjell Wilhelmsen med andra ord in på skådespelarbanan av en slump men är idag en av Sveriges mest folkkära skådespelare.

Vad är nyckeln bakom succén? Kanske är det Kjells stora engagemang? Inför varje roll ser han till att förbereda sig noga. Kjell medger att inspirationen finns överallt och att han ofta betraktar människor på gator och torg. Att tycka om människor är en stor fördel inom yrket. Han studerar karaktärens beteende och miljö ingående.

– Nyckeln till ett trovärdigt skådespeleri är att vara påläst och ha kunskap, enligt Kjell. Ingen skådespelare föds med all kunskap utan alla måste läsa på, menar han.

Svåraste rollerna att gestalta är dock de som ligger honom nära som person. Ett exempel på detta är Glen från tv-succén “30 grader i februari”. En karaktär som hade liknande bakgrund, arbetarklass, och en roll där han använde mycket av sina egna erfarenheter.

– Att spela en skurk är inte så svårt, då lägger du bara på en karaktär och går långt ifrån dig själv. Betydligt svårare är det att spela någon som ligger ganska nära en själv. Där har du verkligen en utmaning!

I den kommande thrillern, “Vilsen” spelar han karaktären Hoffa. Det är en relativt liten roll i filmen. Hoffa beskrivs som en vanlig och avslappnad kille men rätt trött på andra människor. Kjell berättar att den största utmaningen med att spela in filmen var att få den rätta inlevelsen till skottlossningsscenerna , då ljudet läggs på i efterhand. Det kändes något löjligt men resultatet kommer att bli bra i slutändan, säger Kjell.

Kjell Wilhelmsen

Vilsen är ett projekt där alla arbetat med andelar som ersättning och lagt ner både själ och hjärta. Personerna bakom filmen har kämpat och detta med noll resurser. Detta är den största anledningen till varför man bör se filmen Vilsen, menar Kjell.

Likt alla yrken så har även skådespelaryrket sina baksidor. Drömmer du om att bli skådespelare så finns det finns en hel del som du bör ha i åtanke om du väljer den yrkesbanan. Först och främst ska du helst ha ett genuint intresse, man kan inte ha inställning att man ska bli känd, menar Kjell. Det krävs också att du har en talang, något du föds med och inte kan lära dig. Var även beredd på att jobba en hel del gratis, koka kaffe eller försök få ett jobb på en teater.

Det här något som Kjell Wilhelmsen har erfarenhet av, så pass att han ett tag i början gick under namnet “Kjell ideell”. Det kostar att lära sig, och man bör vara villig att betala det priset. Sök även utbildning, scenskolan är den bästa enligt Kjell. Där lär du dig nämligen hantverket från början till slut. Som skådespelare är du aldrig fullärd utan du lär dig något nytt hela tiden, vilket även är en av yrkets stora fördelar.

vilsen-3

Ibland händer det att folk frågar Kjell vad han gör utöver skådespeleriet. En vanlig missuppfattning kring yrket är att allt är gratis när man står på scen, säger han. Det är lätt att man glömmer bort allt slit och jobb bakom. Det är inte så glamouröst heller, vänta dig snarare långa dagar och mycket slit. Glamour kanske du har i fyra timmar, när filmen kommit ut. Belöningen blir istället när folk vill ta en selfie med en eller ta en i hand. Vill man tjäna stora pengar så är yrket inte för dig, ett fåtal gör det i Hollywood men det är mycket sällsynt i Sverige. Kjell beundrar exempelvis Joel Kinnaman och Alexander Skarsgård för deras slit, man får offra mycket. Hollywood lockar något, Kjell skulle gärna göra något där. Kanske spela en skurk.

Personliga förebilder är inte något som Kjell har, utan mer något som han undviker att ha. Han aktar sig för att efterlikna någon annan och försöker istället göra sitt egna avtryck och hitta ett eget uttryck. Däremot medger Kjell att han gärna plockar från många olika skådespelare och samlar i sin egna säck.

Vi på Spel och Film önskar Kjell all lycka till i framtiden och ser fram emot att Vilsen ska ha premiär!

Vill du läsa mer om Vilsen filmen?
http://www.vilsen-filmen.se/

Om Hedda 9 artiklar
Hedda Lundborg är en kreativ chokladfantast som till vardags slukar diverse tv-serier och filmer. På fritiden dansar hon gärna men skippar helst promenader. Det vackraste språket enligt henne är italienska och men hon har varken haft tid eller ork att lära sig det.

4 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: 30 grader i februari, säsong 2 - Spel och Film
  2. Recension: 30 grader i februari, säsong 2 – Carling Creations
  3. Filmrecension: Vilsen (2016) - Spel och Film
  4. Filmrecension: Vilsen (2016) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.