Film eller verklighet?

Vem har inte köpt en Trisslott någon gång? Drömmen om en förmögenhet, att det ”plötsligt händer” lever inom oss. Vi har det gott ställt i Sverige men en majoritet av oss är per definition ändå bara medelmåttiga. Därför är det så lockande att få vara med om det där omvälvande ögonblicket när vi ser miljonerna trilla in på bankkontot.

Tillbaka till verkligheten

För de flesta förblir det ändå bara en dröm. Turen är inget att förlita sig på – om vi bortser från i filmens värld där allt är möjligt. I det verkliga livet gäller det att skapa sig egna förutsättningar för framgång snarare än att hoppas på det bästa.

Men låt oss återvända till Hollywood en liten stund. Ni minns säkert The Wolf on Wall Street. Det är en verklighetsbaserad film som utspelar sig på Wall Street med Leonardo di Caprio i en av huvudrollerna. ”Vargen” skapar sig en förmögenhet genom att lova guld och gröna skogar till småsparare. Rikedomen slutade med fängelse.

Annat var det i The Big Short, som också baseras på verkliga händelser. Den handlar om ett gäng amatörinvesterare som skapade sig en förmögenhet genom att satsa mot marknaden strax innan bostadsbubblan sprack i USA 2008.

En gemensam punkt för dessa filmer är vilket verktyg som används för att uppnå en förmögenhet: finansmarknaderna.

Då så kan vi återvända till verkligheten igen. Börsen och finansmarknaderna är nämligen en av de få arenor där vi vanliga dödliga kan skapa oss en förmögenhet utan magi och hokus pokus. Problemet är att det är få av oss som kommit på den rätta ”koden”.

Inspiration från en trader

Vi hörde nyligen om en berättelse om en kille som gått från misslyckad day trader till kung, som i en film! En 32-årig man från Helsingborg gjorde ett försök som day trader och handlade i valutor. Det gick sådär och resultatet blev ungefär plus minus noll.

Men så upptäckte Peter, som han kallas (han heter egentligen något annat), hur han kunde skapa sig en förmögenhet. Han började med något som kallas för swing trading. Det går ut på att man köper på sig positioner, till exempel i aktier, och håller dem i några dagar upp till en vecka eller två. Enligt Peter behöver han bara lägga mellan 30 och 60 minuter per dag, men kan ändå tjäna så mycket på sin trading att han kan försörja sig själv och familjen.

Vi inser att det inte bara är att sätta igång och handla utan att man måste läsa på lite om aktier och värdepapper först – kanske delta i någon tradingskola.

Ändå är det tankeväckande. Det går uppenbarligen att leva som i en dröm, eller i en film om man så vill, utan att förlita sig på turen.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Film eller verklighet? - Filmfeed

Kommentarer är stängda.