Kändisar som spelar sig själva på film

Paris Hilton at the Fox Reality Channel Really Awards, Hollywood, CA on October 13, 2009

Filmer och Tv-serier brukar så klart vara fulla av skådespelare som gestaltar olika karaktärer. Ibland bygger filmens handling på verkliga händelser och då kanske det är en eller annan känd person som skildras. Sen finns det också filmer där kändisar medverkar i rollen som sig själva. Detta fenomen brukar dyka upp både i filmens värld och Tv-serier. Här ska vi lista några exempel på kända personer som framträtt i film eller Tv i rollen som sig själv.

Modellen som blev pokerproffs

En av världens främsta pokerspelare och medlem av Team PokerStars, brittiska Liv Boeree, har tidigare medverkat i flera produktioner av dokumentärer och Tv-serier, alltid som sig själv. Hon har även varit med i ett tävlingsprogram där hon kunde få utlopp för sina vinnarinstinkter. Detta har uppenbarligen gett henne blodad tand för senare i höst kommer hon att medverka i långfilmen AMS Secrets. Denna gång kommer det att vara som skådespelare i rollen som Ms Gueller. Det är mycket möjligt att vi kommer att få se mer av denna mångsysslare på filmen. Innan hon blev pokerspelare på heltid har hon bland annat varit modell, programledare och tagit examen i rymdfysik. Att spela in film känns som en lätt utmaning för denna multitalang.

Source by Web Summit, CC BY-SA 3.0

Arvtagerska spelar in

Paris Hilton är inte bara arvtagerska till ett hotellimperium, hon är även en av världens absolut mest kända personer. Visserligen är hon född med silversked i mun men det var först när hon och bästisen Nicole Riche medverkade i dokusåpan Simple Life under 2000-talet som hon blev en riktig megakändis. Ungefär samtidigt slog sociala medier igenom och nu hade stjärnan en säker kanal att projicera sitt varumärke igenom. Sen dess har hon medverkat i otaliga film- och Tv-produktioner. Både som sig själv, som till exempel i Sofia Coppolas The Bling Ring om en tonårsliga som stal från kändisar. Hon har även producerat och medverkat i dokusåpan Paris Hilton’s New BFF.

Paris Hilton at the Fox Reality Channel Really Awards, Hollywood, CA on October 13, 2009
Source by Toglenn, CC BY-SA 3.0

En hel serie med kändisar

Många har sett den men en del kanske har missat den – Kanal 5:s serie om självupptagna kändisar där en lång rad av kända personer ställer upp och spelar sig själva. Eller kanske inte helt sig själva ändå…deras rollfigurer må bära deras namn men det är nog mycket möjligt att deras personlighetsdrag har förvanskats något. I huvudrollerna ser vi Johan Peterson och Eva Röse som ett par som gärna vill att allt ska vara helt perfekt, vilket också är seriens titel, Helt Perfekt. I biroller ses en rad kända namn som Johan Ulveson och Adam Pålsson som excentriska vänner till paret. Andra kändisar som medverkar är bland annat Agneta Sjödin, Patrick Isaksson och Måns Herngren.

Entourage

I Tv-serien med samma namn kunde många kändisar ses skymta förbi i rollen som sig själva. Hela serien utspelar sig i Hollywood så det är kanske en självklar del av handlingen att kändisar dyker upp titt som tätt. När serien spelades in som långfilm följde konceptet med kändisar i cameo-roller med. I långfilmen kan vi bland annat se fotbollsspelaren Thierry Henry snäsa av en av huvudrollsinnehavarna som ber honom om att bli tränare till hans sons fotbollslag. Eftersom serien lite löst bygger på rapparen och skådespelaren Mark Wahlbergs person så är givetvis sagde man med som sig själv flera gånger.

Martina Haag

Ett typexempel på att spela sig själv på film är Marina Haag. Hon skrev en bok baserad på hennes upplevelser, filmmanus och sedan spelade hon även huvudrollen i filmen Underbar och älskad av alla. Filmen handlar om en misslyckad skådespelerska som desperat försöker få tag på roller. När hon äntligen lyckas få drömrollen på Dramaten är det bara den där lilla detaljen att hon överdrivit sina meriter något. Hon är nämligen inte akrobat som hon har skrivit i sitt CV. Hur svårt kan det vara att lära sig det, tänker hon och så är karusellen av lögner igång.

Skräckmästaren överraskade

En av världens mest kända regissörer och filmskapare var skräckmästaren Hitchcock. Han medverkar i flyktiga biroller i 39 av sina 52 filmer. Det blev hans signum att dyka upp i filmen på de mest oväntade platserna. För hans fans blev det som en sport att hitta honom i filmen. Man kunde bland annat se honom kliva på en buss, stå i ett fönster och titta ut eller passera förbi kameran hastigt. Efter ett tog han det hela ett steg längre och bar alltid på ett musikinstrument. Eftersom det var standard för tittarna att leta efter hans medverkan började han ganska snart att förlägga sina framträdanden till att dyka upp under filmens första halvtimme. Detta för att inte distrahera tittarna från handlingen.

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.