Mollys Game

Skidåkerskan som blev pokervärdinna

Mollys Game är baserad på den sanna historien om Molly Bloom, en före detta landslagsåkerska i puckelpist som startar världens mest exklusiva svartklubb för poker. Klientelet består av hollywoods yttersta elit innehållande bland annat skådespelare, inflytelserika affärsmän och framgångsrika idrottare. Molly bedriver verksamheten i över ett decennium innan hon blir arresterad av FBI. Filmen är Aaron Sorkins debut som regissör och hade världspremiär den 5 januari 2018. Aaron har tidigare skrivit manus åt hyllade filmer som The West Wing, Moneyball och The Social Network. Hans första film som regissör är en en actionfylld och underhållande film som tar oss på djupet i Molly Blooms sanslösa liv – briljant skildrat av skådespelerskan Jessica Chastain och baserat på boken av Molly Bloom.

Molly’s game – en spännande film baserad på en sann historia

Filmen är baserad på den sanna historien om den olympiska skidåkerskan Molly Bloom, som valde att utforska andra områden. Jessica Chastain, tidigare Interstellar och Zero Dark Thirty, spelar Molly Blooms, en gammal puckelpist-åkerska, som efter att lagt skidorna på hyllan är driven att lyckas med något annat. Molly hamnar i kontakt med pokervärlden och Texas Holdem tack vare sin arbetsgivare, en stereotypisk douche Hollywood producent, och inser att om hon ska klara sig bland Hollywoods enormt rika elit måste hon branda sig själv.

Filmen startar med att Molly ska kvalificera sig för OS men hoppet i kvalet blir en mardröm när hon kraschar och missar sitt livs dröm. Fast besluten om att lyckas med något annat börjar Molly arrangera världens mest exklusiva pokerturneringar för den yttersta eliten. Konceptet blir större och större, och turneringar arrangeras i både Los Angeles och New York. Verksamheten pågår under ett decennium innan 17 FBI-agenter arresterar den förre landslagsåkerskan. En omfattande utredning och rättegång tar vid och Molly har ingen som skyddar henne – förutom en viss advokat.

Scenerna mellan Jessica Chastain och Idris Elba en av höjdpunkterna

Det är när Molly möter advokaten Charlie Jaffey (Idris Elba) som filmen verkligen tar fart. De knastrande scenerna mellan de två är tillsammans med pokerscenerna de starkaste intrycken av filmen. Båda filmstjärnorna spelar så bra ihop att man önskar det vore fler scener med bara de två. Här märks Aaron Sorkins otroliga kvalitéer som manusförfattare som mest, tack vare de fantastiska samtalen mellan Chastain och Elba.

Om Sorkins lyckas med kemin mellan huvudrollsinnehavaren, är scenerna vid pokerborden kanske ännu vassare. Klippningen och berättarrösten är en perfekt kombination och på något sätt lyckas regissören balansera spänning och samtidigt ge tittaren nödvändig information för att förstå sig på spelet Texas Holdem.

Baserat på boken av Molly Bloom

Boken är baserad på Mollys egen berättelse men i filmen, till skillnad från boken, nämns inga spelare vid namn. Bland annat Ben Affleck och Leonardo DiCaprio nämns båda i boken men är inte med i filmen. Hur Sorkins har satt sin prägel på boken märks genom hur snackig filmen är. Den sarkastiska tonen är tydlig genom hela filmen och det blir väldigt mycket dialoger. Historien om Molly Bloom är extremt spännande och den perfekta storyn att göra en film på. Ett filmtema med de rikaste kändisarna, miljoner på spel, poker, knark och ryska maffian, är en straffspark med öppet mål i filmbranschen. Ibland känns det som Sorkins inte alltid till hundra procent lyckas förmedla den spännande historien – även om allt är extremt välskrivet.

Filmen är väldigt kronologisk och dialogbaserad och de extremt långa samtalen genom hela storyn bryts av med Molly’s berättarröst. Vi får följa Molly hela vägen från ungdomen tills idag, och allt positivt och negativt som kommer på köpet med att vara en pokervärdinna för världseliten. Här blandas ryska maffian och FBI med relationen till hennes psykologpappa (Kevin Costner) och hatet mot Player X – filmens mest osympatiska karaktär och en person som Molly egentligen inte vill ha där.

Ett måste för pokerälskaren

Älskar man poker är filmen ett måste. Just pokerscenerna håller väldigt hög nivå och är otroligt realistiska. Även filmen kanske kan kännas lite långsam stundtals – framförallt med tanke på den spännande storyn – är stämningen runt pokerbordet enorm. Visst kanske det märks att Aaron Sorkins debutfilm just är en debut, men det är mycket som talar för en framgångsrik karriär som regissör för 57-åringen.

 

Filmfakta Molly’s Game

Svensk titel: Molly’s Game
Originaltitel: Molly’s Game
Regissör: Aaron Sorkin
Medverkande: Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner
Produktionsår: 2018
Språk: Engelska
Genre: Krim, Drama
Längd:140 min

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.