Nypremiär på bio för 30-årsjubilerande Änglagård

Colin Nutleys älskade och hyllade Änglagård är nu digitaliserad och restaurerad av Filminstitutet. Den 30-årsjubilerande dramakomedin, som blev trefaldigt Guldbaggebelönad och sågs av över en miljon besökare på bio, får nu chansen till nytt liv på biodukar över hela landet och är redo för en ny generation fans.

Handling

När enstöringen Erik (Per Oscarsson) som äger godset Änglagård plötsligt dör räknar bygdens starke man, storbonden Axel Flogfält, (Sven Wollter) med att kunna överta egendomen. Men vid Eriks begravning dyker två främlingar oväntat upp på en bullrig Harley Davidson. De två främlingarna är Eriks okända arvtagare Fanny (Helena Bergström) och hennes färgstarke följeslagare Zac (Rikard Wolff). Fanny tar över huset, och de frifräsiga storstadsbornas till synes dekadenta livsstil vänder upp och ner på livet i den lilla byn.

Skådespelarna

I den stora ensemblen ser vi många av de skådespelare som Nutley återvände till i kommande filmer: Reine Brynolfsson, Viveka Seldahl, Jan Mybrand, Jakob Eklund och Peter Andersson. Rikard Wolffs rollfigur Zac var en av de första queerfigurerna i en svensk mainstreamfilm – en queerikon som blev folkkär. Två andra rollfigurer som vann folkets hjärta var de två gamla bröderna Gottfrid och Ivar Pettersson, spelade av Ernst Günther och Tord Peterson, som senare blev belönade med Filmpublicisternas pris för Bästa filmpar.

Prisbelönad svensk klassiker

Kritikerna hyllade Änglagård när den kom ut och den blev snabbt en av de största publikframgångarna i svensk filmhistoria. 1,14 miljoner såg filmen på bio, och många miljoner har sett den sedan dess i andra fönster. Den blev belönad med tre med tre Guldbaggar 1993: Bästa film, Bästa regi och Kreativa insatser. Nutley nominerades också för Bästa manus och Helena Bergström för Bästa kvinnliga huvudroll.

///

Änglagård går från och med nu att hyra för biografvisningar via Filminstitutets biodistribution. Den kommer att visas på Cnema i Norrköping under East Pride 23-29 maj. Eva Belings nya dokumentär Fördom och stolthet – en queer filmhistoria, kommer också att bli visad. Dokumentären innehåller bland annat intervjuer med Rikard Wolff om rollen som Zac i Änglagård. Se hela programmet här.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).