PlayStation 5 kommer att ha fler exklusiva spel än tidigare generationer

För några dagar sedan gav Sony beskedet att PlayStation 5 kommer att ha fler exklusiva spel än de föregående konsolerna. Spel som gjordes till PlayStation har under generationerna haft en tendens att vandra över till Xbox och PC. Detta har gett både positiva och negativa effekter. En positiv effekt har varit att spelen har haft större möjligheter att nå ut till fler människor än om det bara hade funnits på en konsol. Däremot har det haft en negativ effekt på försäljningen av PlayStation-konsolerna eftersom det innebar att folk inte behövde köpa en PlayStation för att spela många av spelen som fanns på PlayStation. Detta är någonting som Sony hoppas att ändra på med den femte generationen.

”Vi har långsamt men säkert investerat i spel med hög kvalité till Playstation och vi kan med säkerhet säga att PS5-generationen kommer att ha mer dedikerade mjukvaror än någonsin innan”, säger Jim Ryan, Sony Interactive Entertainments verkställande direktör.

Många av spelen som kommit ut på PlayStation 5, t. ex. Spider-Man: Miles Morales, har även kommit ut på PlayStation 4 och det är osäkert när Sony helt kommer att släppa taget om den föregående generationen. Med tanke på hur populär Playstation 4 har varit under sin livstid och hur länge PlayStation-generationer varar så kan det dröja.

PlayStation-konsolerna

Sony introducerade den första PlayStation-konsolen 1994. Konsolen blev en stor succé och var den första konsolen som sålde över 100 miljoner exemplar under ett decennium. Efter det så har ytterligare fyra generationer kommit (Playstation 2 (2000), Playstation 3 (2006), PlayStation 4 (2013) och PlayStation 5 (2020) och alla har blivit succéer.

Andra hårdvaror

Förutom konsolerna har PlayStation även gett ut andra hårdvaror som t. ex. PSX (2003), PlayStation Vista (2011) och PlayStation Classic (2018). Dessa system sålde bra när de låg på hyllorna, men ingen av dem har kommit i närheten av huvudkonsolernas försäljningssiffror.

///

Håll ögonen öppna för mer intressanta nyheter från Sony.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).