Recension: American Made (2017)

American Made

199
7

Handling

7.0/10

Skådespelare

7.0/10

Effekter

8.0/10

Ljud och musik

6.0/10

Stämning

7.0/10

En knarksmugglande pilot, CIA, sjuttiotalet och en knarkkung. American Made är Tom Cruise senaste och berättar en version av historien om Barry Seal. 

Barry Seal, som i American Made spelas av Tom Cruise, var en pilot som smugglade knark åt Medellínkartellen. Sanningen bakom vad som hände har aldrig riktigt bekräftats, men i den här filmen hävdas det att det var CIA som rekryterade honom. CIA-agenten vid namn Monty Schafer (Domhnall Gleeson) är förstås lika pålitligt som CIA alltid är, och för Barry Seal blir det inte helt enkelt att veta vem man ska lita på.

Det här är inte en vanlig Tompa Cruise-film, även om det finns en hel del action. Istället är det en rätt ovanlig Tompa-film, där fokus ligger mycket mer på vem Barry Seal var och vad som drev honom. Samtidigt blir det lite väl lättsamt ibland och det gör att det blir faktiskt svårt att känna sympati med Barry Seal. Han tjänar sjuka mängder pengar, men har inte förstånd att sluta i tid. Det värsta är förstås att han tjänar sina pengar på knark, vilket gör att han inte förtjänar mina sympatier från början. Däremot kan man känna en hel del sympati för hans familj.

american made

Det finns också en hel del politik i filmen, som på sitt sätt är intressant och som dessutom representerar en rätt smutsig period för den amerikanska storpolitiken. Vad det gäller skådespelandet levererar Tom Cruise som alltid – men det är ingen Oscars-prestation. Detsamma gäller Domhnall Gleeson och övriga skådespelare, rätt okej men aldrig mer.

Flygscenerna och miljöerna är också en bonus för American Made, mer än sevärda. Lagom med action tillsammans med korruption, politik och ett familjedrama ger ett betyg strax över godkänt.

Fakta American Made

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio, DTS X – Master Audio
Bild: 16:9 Widescreen, Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Engelska, Franska, Tyska, Italienska, Spanska
Längd (min): 115
Text: Arabiska, Danska, Holländska, Finska, Tyska, Isländska, Italienska, Norska, Portugisiska, Spanska, Svenska, Hindi, Engelska för hörselskadade
Releasedatum: 2017-12-18
Regissör: Doug Liman
Åldersgräns: 11 år

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Recension: Superswede (2017) - Spel och Film
  2. Recension: Superswede (2017) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.