Recension: Avatar – The Way of Water (2022)

Uppföljaren till Avatar har troligen alla som gillade Avatar väntat på sedan eftertexterna slutade rulla på första filmen. Avatar – The Way of Water är på många sätt en värdig uppföljare, men frågan är hur mycket nytt filmen innehåller …

Det är ingen tvekan om att det är ett väldigt visuellt tilltalande äventyr att återigen få följa med Jake Sully (Sam Worthington) när han lever på Pandora med Neytiri (Zoe Saldaña) och deras barn. Sexton år har gått sedan första filmen och det är en väldigt levande planet som James Cameron har skapat.

Dessvärre dyker människor upp igen för att kolonisera planeten, och det finns förstås inte plats för alla eftersom människor är som människor är. Nu får vi inte träffa bara skogs-Na’vi utan även Na’vi som lever i vattnet. Till detta kommer nya soldater och kampen om Pandora är igång.

Tyvärr är det lite för långa scener där det visserligen händer en hel del, men det är mer en orgie i effekter än en handling som tillför något. Till slut blir man bara trött på allt, även om handlingen tar sig mot slutet. Jag behöver visserligen inte kämpa för att se klart, det är spännande och sevärt men lite för mycket. Ungefär som att äta julbord och ta lite för mycket av allt. Hur gott det än är blir man ändå mätt.

Dock måste jag säga att temat är starkt och kopplingen till urmodern samtidigt som vi får kämpa med all teknik innebär välfungerande konflikter. Lite som livet vi alla lever idag, där tekniken hela tiden hotar att ta över vår tillvaro och där vi glömmer bort naturen vi kom ifrån.

Avatar The Way of Water är lite svår att sätta betyg på. Hade det varit en helt egen film hade den fått betydligt högre betyg. Nu är det lite som att se en upprepning av första filmen, kryddat med mer av allt. Till sist landar jag ändå på en stark trea, men dock ingen fyra.

Betyg: 3/5

Fakta Avatar: The Way of Water

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 3h12m
Regissör: James Cameron

Trailer