Recension: Black Widow (2021)

black widow
(L-R): Black Widow/Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) and Yelena (Florence Pugh) in Marvel Studios' BLACK WIDOW, in theaters and on Disney+ with Premier Access. Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Marvel har utan tvekan lyckats skapa sig ett eget universum, där varje karaktär har sin historia. Black Widow är inget undantag, i filmen med samma namn som superhjälten får vi lära känna Black Widow på ett sätt vi inte har fått göra tidigare.

Jag har alltid varit svag för Marvels filmer, och Black Widow är inget undantag. Jag har dock en stor invändning och den dyker upp redan innan jag ens har kört igång filmen. Visserligen är det bra med filmer som fördjupar karaktärer, men Black Widow utspelas efter Captain America: Civil War och innan Avengers: Endgame. Det gör att för den som sett den senare filmen blir handlingen i Black Widow lite avslagen, men gillar du Marvel så finns här ändå mycket att hämta.

Framför allt är det Black Widows bakgrund som utforskas, där vi får veta hur hon växte upp i Ohio tillsammans med sin, rätt så ofta tjuriga lillasyster Yelena (Florence Pugh). Black Widow spelas som alla vet av Scarlett Johansson och det är inte utan att man hade kunnat tro att Johansson och Pugh är systrar på riktigt – syskondynamiken mellan dem känns verkligen som att det är på riktigt.

Filmen lyfter också genom Red Guardian (mästerligt och väldigt roligt spelad av David Harbour), som tillsammans med Rachel Weisz tar rollen som mamma och pappa för syskonen. Det är full fart från början till slut, och ibland känns det som lite väl mycket action.

Alexei (David Harbour) in Marvel Studios’ BLACK WIDOW, in theaters and on Disney+ with Premier Access. Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Vi får också veta en hel del mer om spionprogrammet som skapar de svarta änkorna, och här tycker jag vi kunde ha fått se ännu mer av bakgrundshistorien bakom det. 134 minuter film räcker inte riktigt till allt, och även om jag känner mig lite trött av all action när filmen är slut känner jag ändå att jag vill ha mer Marvel – dock i rätt ordning.

Betyg: 4

Fakta Black Widow

Recenserad på: Blu-ray
Längd: 134 minuter
Regissör: Cate Shortland

Trailer

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.