Recension: Brawl in Cell Block 99 (2017)

Brawl in Cell Block 99

99
7.9

Handling

7.5/10

Karaktärer

9.0/10

Ljud och musik

7.0/10

Effekter

7.0/10

Stämning

9.0/10

Ibland kan livet gå riktigt snett och omständigheter kan göra en hårt arbetande man till förhärdad fånge. Brawl in Cell Block 99 är inte ännu en fängelsefilm, och vi berättar varför. 

Fängelsefilmer kan ibland vara på brottslingarnas sida och vara starkt kritiska till samhället. Vilket har sin plats. Brawl in Cell Block 99 handlar om Bradley Thomas (Vince Vaughn), som förvisso inte är världens mest oskyldige man, men som trots allt arbetar och försöker vara hederlig. Han har ett förflutet som knarklangare, och hans fru Lauren Thomas (Jennifer Carpenter) har haft missfall. De har inte världens lyckligaste förhållande, men kämpar ändå på. När Bradley blir av med jobbet tvingas han tillbaka till sitt ohederliga liv, vilket så småningom gör att han åker in i fängelse.

Det är egentligen inget unikt med storyn, men två saker gör Brawl in Cell Block 99 till en annorlunda film. Det första är tempot. Jag hade väntat mig att vi får se Bradley i fängelset rätt snabbt. Istället får vi se en lång upptrappning och får en bra känsla för vem Bradley är. Karaktärerna får lov att utvecklas, även om det inte är de djupaste karaktärer så är det en rätt soft start på filmen, trots lite lagom våld. Det är få filmer jag nu för tiden ser som har den här sortens lugna flyt, och som jag inte känner mig stressad av.

Brawl in Cell Block 99

Det andra som sticker ut är Vince Vaughn. Visserligen är vi alla rätt vana vid att se honom i komedier, eller actionkomedier, men här spelar han sin kanske mest seriösa roll. Han är tung, kylig, känslokall, men har ändå sina principer och en blick som kan få vem som helst att backa.

Handlingen går långsamt mot en oundviklig resa ner i helvetet, och visst är det en hel del våld inblandat. Men framför allt är det inte onödigt våld, eller glorifiering av brott. Istället kan Vaughn ta sin karaktärs principer hela vägen och han hymlar inte med vem han är eller vad han blir.

Filmtekniskt finns det också en del som imponerar. Ljussättningen är perfekt, särskilt inne i fängelsemiljöerna. Brawl in Cell Block 99 har många förtjänster och få nackdelar. En överraskande bra film helt enkelt.

Fakta Brawl in Cell Block 99

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1 Bild: Widescreen (1.85:1), HD 1080p
Språk: Engelska Längd (min): 133
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-02-05
Regissör: S. Craig Zahler
Åldersgräns: Barnförbjuden

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.