Recension: Glitch (2015)

glitch

Människor som kommer tillbaka från de döda är ett aldrig sinande tema när det gäller både film, spel, TV och böcker. I Glitch handlar det inte om zombier, utan om folk som faktiskt kommer tillbaka…

Polismannen James Hayes (Patrick Brammall) är polis i den lilla sömniga staden Yoorana. Där händer det förmodligen inte så mycket mer än att någon slår någon på käften på fyllan eller så kör någon för fort förbi skolan.

Tills dess att ett antal personer helt plötsligt kravlar upp ur sina gravar. Bland dem finns hans döda fru Kate (Emma Booth). Det skapar förstås en del intressanta frågeställningar, inte minst sedan James har gift om sig med Sarah (Emily Barclay).

Nu är kanske inte familjerelationerna det största problemet när folk kommer tillbaka från andra sidan. Det finns mängder av frågor och värre blir det när underligheterna börjar hända kring de döda.

Det finns mycket att säga om Glitch, men framför allt gillade jag stämningen från minut ett. Yoorana är en fiktiv stad i Australien, och här finns en del gamla konflikter begravda mellan ursprungsbefolkningen och nybyggarna. Här finns också mängder av farliga djur, en vacker natur och folk som gillar att leva sitt lantisliv ostörda.

Skådespelandet håller också väldigt väl, även om Pernilla August dyker upp och ställer till det en aning med både dålig engelska och dåligt skådespelande. Jag vet att jag kanske sticker in huvudet i en björnsax när jag säger det, men jag har då aldrig sett henne i någon övertygande roll (och nej, inte ens som Shmi Skywalker).

Dock finns det alltid en utmaning för den här sortens serier. De kan lätt tendera att bli långdragna utan att vi tittare får svar på alla våra frågor. Det gäller till viss del Glitch också, även om serien faktiskt driver framåt med rätt okej fart. Däremot blir relationerna och konflikterna haltande efter ett tag, men jag har bara sett till och med säsong två. Tittandet fortsätter och jag kanske ändrar mig, men totalt sett så här långt behöver serien något som sätter fart på den.

Trots allt är det bra skådisar generellt sett även om det ibland blir krystat, storyn håller och det är intressant att följa utvecklingen. Jag gillar serier som överraskar och som ger en bra stämning där man faktiskt kan bry sig om karaktärerna. Men nu måste det bli lite mer fart…

Betyg (till och med säsong 2): 4

Fakta Glitch

Recenserad på: Netflix

Trailer: