Recension: Good Kill (2014)

good kill

Obemannade flygplan, så kallade drönare, flyger ännu inte helt av sig själva. Det krävs en pilot och frågan är om det blir mer TV-spel av dödandet än allvar, när piloten sitter tusentals mil från målet. Vi recenserar Good Kill och ställer oss frågan om det finns någonting sådant som en Good Kill.

Major Thomas Egan (Ethan Hawke) var en gång i tiden en ”riktig” pilot och flög ”riktiga” plan. Åtminstone är det så han ser sig själv, när han sitter och fjärrstyr en drönare i Afghanistan, tillsammans med sitt team av piloter. När han får en ny pilot att hjälpa honom flyga – Vera Suarez (Zoë Kravitz) – får han också någon som börjar sätta ord på det han verkar tänka. Är de här attackerna verkligen rätt, där oskyldiga dödas utan någon större kontroll?

Centret där Egan arbetar ligger strax utanför Las Vegas. Vilket innebär att när Thomas Egan har gjort sitt skift kan han åka hem till sin familj, grilla och ha det allmänt mysigt. Kontrasterna är enorma och hans fru Molly (January Jones) inser att han inte mår bra. Egan saknar sin F-16 och han tvivlar alltmer på att det här är rätt för honom. Det är väl egentligen det största problemet i Good Kill. Varför någon skulle tycka att det är ett moraliskt problem att flyga drönare, men inte F-16, är svårt att förstå. Det är ju trots allt inte som att en F-16 åker runt och planterar blommor.

good kill

Trots detta är Good Kill en bra film. Den illustrerar väldigt väl den moderna krigföringens etiska problem såväl som verkligheten för den som tvingas utföra det riktigt skitiga jobbet. Egans chef överstelöjtnant Jack Johns (Bruce Greenwood) är den som är mest frispråkig kring vad det verkligen handlar om. Greenwood är en bra skådis, han övertygar och är riktigt närvarande. Ethan Hawke är inte lika bra, åtminstone inte i den här rollen, och han verkar mest butter och förvirrad. Likväl håller handlingen ihop och när Good Kill är slut mår jag nästan illa. TV-spelen har flyttat ut och bakom Hellfire-missilerna som drönarna avlossar finns ingenting annat än död och förstörelse. Inga ”good kills”, med andra ord. Men en sevärd film däremot.

 

Köp Good Kill på CDON: DVD / Blu-ray

 

 

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Filmrecension: Sinister 2 (2015) - Spel och Film
  2. Filmrecension: Sinister 2 (2015) » Carling Creations

Kommentarer är stängda.