Recension: Highlander (1986)

Highlander

8.9

Handling

9.5/10

Skådespelare

9.0/10

Stämning

10.0/10

Ljud och musik

10.0/10

Effekter

6.0/10

Pros

  • Fantastisk stämning

Highlander är en, minst sagt, magisk film. Tänk om det fanns odödliga människor som lever mitt ibland oss, utan att vi vet om det. Förutom när de då och då slåss med varandra och hugger huvudet av den ene eller andra. Det är vad Highlander handlar om. 

Connor McLeod (Christopher Lambert) är en av de odödliga. Han är född i det skotska höglandet i början av 1500-talet, där han för första gången fick reda på att han inte kunde dö efter att ha blivit ordentligt sårad i strid. Eftersom han överlevde och ingen trodde att han skulle överleva förvisades han från sin by, men lärde sig också att hålla sin odödlighet hemlig. Inte långt därefter träffar han Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez (Sean Connery), som lär honom att han är en av de odödliga. Enda sättet han kan dö på är om han blir halshuggen.

Ramirez lär honom också att det finns fler som honom, bland annat Ramirez själv, och alla kämpar de för att bli den siste. Med andra ord jagar de runt och hugger huvudena av varandra (inte samtidigt förstås). Den som blir sist vinner nämligen ett pris.

Highlander
Sean Connery som Ramirez i Highlander.

Vi får följa McLeod genom historien, men framför allt fram och tillbaka mellan 1500-talet och 1985. Från Skottland till New York, där Connor McLeod har tagit namnet Russel Nash. Hans ärkefiende är The Kurgan, som också heter Victor Kruger (Clancy Brown).

Samtidigt finns det de som vill avslöja hans hemlighet. Brenda J. Wyatt (Roxanne Hart), specialist på metaller, har kommit honom på spåren. Men om hon kan avslöja honom eller inte beror på om hon inser att hon blivit kär eller inte. McLeod själv har levt ensam sedan hans första och enda kärlek Heather (Beatie Edney) dog. Undrar du vad som hände med Beatie Edney efter Highlander kan du alltid ta en titt här.

Highlander är en fantastiskt bra film. Och filmmusiken är något av det bästa som gjorts för film. Queen gjorde det mesta av filmmusiken och än idag lever många av låtarna ett odödligt liv. Effekterna är det enda som inte åldrats väl, men det är lätt att bortse från. Det används inte vansinnigt mycket specialeffekter, här är det känsla som gäller.

Och se inte uppföljarna, ingen av dem kommer ens i närheten av den första filmen.

Fakta Highlander

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: Dolby Digital 5.1, DTS HD – Master Audio
Bild: Widescreen (1.85:1), Anamorfisk, HD 1080p
Språk: Engelska, Tyska, Italienska
Längd (min): 117
Text: Danska, Engelska, Finska, Franska, Tyska, Norska, Svenska
Releasedatum (den här utgåvan): 2010-09-07
Originaltitel: Highlander
Regissör: Russell Mulcahy

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Rosens namn (1986) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.