Recension: Jurassic World Dominion (2022)

Fyra år efter att Isla Nublar blev ett minne blott är dinosaurierna tillbaka igen. Uttjatat eller något nytt? Läs vår recension så får du reda på allt du behöver veta om Jurassic World Dominion.

Kort sagt. Gillar du dinosaurier kommer du gilla den här filmen. Trots allt. Är du måttligt intresserad av skräcködlor så kommer det kännas som ännu en upprepande historia av samma koncept. Trots att både Sam Neill och Laura Dern är tillbaka.

Det är dock Owen Grady (Chris Pratt) och Claire Dearing (Bryce Dallas Howard) som Dominion handlar om. De gömmer sig i en stuga i ödemarkerna tillsammans med unga Maisie (Isabella Sermon), som har en hemlighet de inte vill att någon ska få reda på. Dinosaurier finns numera överallt, men särskilt velociraptorn Blue – som lever i närheten av stugan – får lov att spela en huvudroll igen.

Visst är det coolt med dinosaurier, och här får vi dinosar i överflöd både så det räcker och blir över. Företaget Biosyn jobbar, bland annat med hjälp av Ian Malcolm (Jeff Goldblum), med att se till att dinosaurierna inte utnyttjas på fel sätt. Men har de rent mjöl i påsen?

Det dröjer inte lång tid förrän de är full fart på handlingen och actionscenerna såväl som skådespelarinsatserna är värda att se – men det är egentligen inte mycket nytt. Det är mer av samma gamla koncept, och eftersom det här är sjätte filmen kan jag inte låta bli att tröttna.

jurassic world dominion

Originalberättelsen efter Crichtons roman var riktigt bra och banbrytande. Nu är det som att äta gräddtårta efter att ha ätit fem ungefär likadana tårtor. Hur mycket man än gillar gräddtårta kan det bli för mycket.

Betyg: 2/5

Fakta Jurassic World Dominion

Recenserad på: Blu-ray
Regissör: Colin Trevorrow
Längd: 2h26 min

Fler Filmspanare har recenserat:

Rörliga bilder och tryckta ord
Letterboxd
Jojjenito