Recension: Matrix Resurrections (2021)

Matrix förändrade hur jag såg på filmvärlden. Ren magi. Den kom dessutom när jag arbetade med IT och gav helt nya perspektiv till virtuella världar.

Att uppföljarna inte blev vad någon hade väntat sig och att allt förvirrade sig in i någon religiös smörja gjorde inte den första filmen sämre. Men undantaget Animatrix tror jag att de flesta som älskade den första filmen och ratade uppföljarna har längtat efter en ny Matrix. En som gör originalet stolt.

Tyvärr, och det är med ett mycket stort beklagande, så når inte Matrix Resurrections upp till förväntningarna. Det börjar visserligen bra, med en hel del mysterier där ingen från start fattar någonting. Thomas Anderson (Keanu Reeves) är en dataspelsprogrammerare och av händelserna i de första filmerna verkar han inte minnas något. Tills han träffar på Trinity (Carrie-Anne Moss) och de börjar båda inse att de har setts förut.

Det är mycket Matrix-känsla från start. Agent Smith och Morpheus finns med, om än i andra skepnader. Men den i det närmaste ödesmättade och magiska känslan från första filmen finns inte. Här är det betydligt mer effekter, en rätt så rörig historia och egentligen inget nytt. Bara en enda blandning av allt från de tre tidigare filmerna och långtifrån samma dystopiska känsla.

Det enda som räddar filmen från ett bottenbetyg är att det trots allt är toppskådisar och det går att traska igenom handlingen bara för att få lite Matrix-känsla.

Betyg: 2/5

Fakta Matrix Resurrections

Recenserad på: Blu-ray
Regissör: Lana Wachowski
Längd: 2h28m

Trailer