Recension: Star Wars – The Last Jedi – blu-ray (2017)

last
Star Wars: The Last Jedi. Photo: Jonathan Olley. ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Star Wars: The Last Jedi

179
4.8

Handling

3.0/10

Karaktärer

4.0/10

Ljud och musik

7.0/10

Effekter

8.0/10

Stämning

2.0/10

Förra året recenserade vi The Last Jedi efter att ha sett den åttonde Star Wars-filmen i Skywalker-sagan på bio. Nu är det dags för blu-ray-versionen och frågan är om betyget blir bättre. 

Normalt sett är det svårt att slå en bioupplevelse med en vanlig hemmabioanläggning, men ibland går det och då beror det inte på vilken utrustning man har hemma. Då beror det på att filmen var komplex och att det krävs en andra titt för att vissa saker ska klarna.

Jag sågade The Last Jedi rejält efter att ha sett den på bio. Du kan läsa recensionen här, men kortfattat kan jag summera det som att storyn, karaktärerna och hela upplevelsen kändes tramsig. Inte alls så seriös som The Force Awakens, eller originaltrilogin. Det var som om manusförfattaren Rian Johnson tyckte att det blev för bra med TFA så att han skulle återvända till magplasken i prequel-filmerna.

last
Star Wars: The Last Jedi. Photo: Industrial Light & Magic/Lucasfilm. ©2017 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Den känslan består dessvärre även vid en andra titt. Filmen är oerhört snygg, med allt från kristallvargarna till rymdstriderna. Men Luke (Mark Hamill) som är buttrare än buttrast, tramsiga små pingvinhybrider, krystade skämt (oerhört krystade) och en story som är svår att smälta tillsammans med ett vedervärdigt förakt för hur det fungerar i rymden gör att det är svårt att tycka att The Last Jedi är bra.

Men det finns trots allt några ljuspunkter. Det går att förstå Luke lite bättre. Det går att köpa resonemanget kring kraften lite bättre, trots att det är många upprepningar och trots att Luke egentligen inte lär Rey (Daisy Ridley) något nytt. Det går också att köpa Kylo Rens (Adam Driver) inre konflikt en aning bättre. Det hjälper inte mycket, men tillräckligt att höja betyget något. Förhoppningsvis kan den nionde delen avsluta allt på ett bättre sätt och knyta ihop alla lösa trådar.

Fakta Star Wars – The Last Jedi

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: 16:9 Widescreen, HD 1080p, Widescreen (2.39:1)
Längd (min): 152
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2018-04-16
Regissör: Rian Johnson
Åldersgräns: 11 år

 

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.