Recension: The Predator (2018)

the predator

The Predator är tillbaka. Eller rättare sagt en av alla utomjordiska rovdjur som verkar finnas där ute i rymden. Plus hans kompisar. Och hans rovdjurshundar. Där hade jag kunnat sluta den här recensionen och ge betyget, men det finns några saker till jag måste kommentera.

VARNING: Det finns mindre spoilers i texten nedan.

Det är mest för att jag vill påpeka vad jag inte tyckte fungerade med The Predator som jag skriver en längre recension än vad som behövs. För The Predator är rätt innehållslös och har några av de mest konstruerade dialoger jag hört på länge.

Dessutom görs ett sakfel som inte vare sig tillför något till historien eller utvecklar resonemanget kring rovdjuren. Karaktärerna börjar diskutera huruvida rovdjuren är rovdjur egentligen, eller om de bara är jägare. Resonemanget bygger på att rovdjur äter för att överleva, medan jägare jagar för nöjets skull.

Det, till att börja med, är helt fel. De flesta jägare jag känner inklusive mig själv jagar för att äta. Vilket även rovdjur gör. Och även rovdjuren är jägare, annars skulle det inte bli många mätta rovdjur.

Just ovanstående exempel säger en hel del om nivån på dialogerna. Mer djupsinnigt än så blir det inte och dialogen är i mångt och mycket menlös. Inte ens när forskarna ska försöka förklara vad The Predator och hans kompisar är för något blir det någon dialog som tillför något.

Med den något långa inledningen kan jag hoppa in på storyn, som är enkel och egentligen upprepar det mesta vi redan sett eller vet om The Predator. Ett rymdskepp kraschar på jorden, ett gäng elitsoldater ledda av Quinn McKenna (Boyd Holbrook), får pisk och bara McKenna klarar sig. Men han får tag i ett par prylar och kommer undan med dem. Vilket gör att, när han skickar dem hem till sin postbox och de istället landar i hemmet, blir hans familj jagad.

Naturligtvis finns det en skurkaktig filur som representerar den amerikanska regeringen. Vem minns inte Carl Weathers i den första filmen (som var av en helt annan kaliber än den här rullen)? Hans plats har ersatts av Will Traeger (Sterling K. Brown) som är lika mycket mhttps://www.spelochfilm.se/filmrecension-rovdjuret-1987/ot sina egna soldater som han är mot The Predator. Klyschorna haglar, det skjuts och körs bil, buss och ränns till höger och vänster – och efter cirka två timmar är allt över.

Vi får se några nyheter i form av hundar och en ny sorts rovdjur som vi inte sett förut. Naturligtvis måste man ha ännu tuffare rymdvarelser, för hur skulle man annars få använda mer vapen, effekter och klyschor?

Nja, tyvärr finns det inte mycket bra. En del actionscener, lite mer lore kring rovdjuren avslöjas (och jag vet inte om det är bra eller dåligt) och lite bra skådespeleri på sina platser, men det räcker inte långt. Det enda som höjer filmen över en etta är att det finns tillräckligt med substans i referenserna till tidiga filmer för att storyn på något sätt ska hålla en röd tråd, även om den är väldigt svag.

Betyg: 2/5

Köp filmen på CDON.

vinn the predator

Fakta The Predator

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: HD 1080p
Språk: Engelska
Längd (min): 107
Text: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Releasedatum: 2019-01-28
Regissör: Shane Black
Åldersgräns: 15 årOm Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.