Spelrecension – Thief (PC)

thief

Thief är det fjärde spelet i Thief-serien och utspelar sig i staden ”The City”. Precis som i de tidigare spelen är du en tjuv med flera egenskaper för att kunna hålla dig dold i mörkret. Vi berättar varför det återigen är värt att bege sig ut i Thief-världen.

När du startar ett nytt spel börjar du med att bekanta dig med kontrollerna som finns i spelet. Hur man gör när man ska klättra, springa eller undvika upptäckt. Detta gjorde utvecklaren Eidos väldigt bra, till skillnad från många andra spel där man direkt får upp vilka kontroller man ska använda går man långsamt igenom steg för steg hur du ska göra för att fortsätta. Detta blev dock ett litet problem senare när jag inte riktigt visste hur jag skulle göra vid vissa tillfällen då det inte fanns något som visade vilka kontroller man skulle använda.

Thief ger dig chansen till att verkligen gå in i rollen som tjuv. Man har alla de färdigheter som en tjuv kräver, man rör sig tyst i mörkret och undviker blickarna från vakterna. Du har även vissa färdigheter man kan förbättra genom att stjäla saker. Det som förhindrar Thief från att ge den ultimata känslan att vara en tjuv är att man inte kan välja. Med detta menar jag att du är väldigt begränsad i vart du kan röra dig. Man kan inte välja just den vägen utan du måste ta den rätta. Den person man spelar som har redan satt ut sin väg som man får veta på vägen vilket försämrar det hela ytterligare.

thief

När man kommer till grafiken har jag nästan ingenting negativt att tillägga. Helt fantastisk grafik med stora vyer och häftiga animationer. Vid flera tillfällen blev jag imponerad hur de lyckats få fram sådan verklighetstrogen grafik. Flera häftiga combat-animationer, samt coola cutscenes där man får se staden ur en annan vy. Det som jag inte upplevde bra med grafiken var vid cutscenes då man på nära håll kunde se karaktärerna prata. Ni som har spelat “The Elder Scrolls V – Skyrim” kan säkerligen känna igen er i att munnarna hoppar i otakt när karaktären pratar. Likadant var det i Thief vilket drog ner grafikpoängen för mig.

Storyn går i sin helhet mest ut på att man ska försöka stjäla så mycket som möjligt dels för att det i vissa fall är extremt svårt vilket gör att adrenalinet börjar flöda när man hör vakterna komma närmare och man inte lyckas få upp det sista låset, men även dels för att man med värdesakerna kan uppgradera sig.

Thief är ett riktigt bra spel. Det som är riktigt bra med Thief är att man får verklighetskänslan att man är en tjuv, att man är jagad av stadens vakter och att man måste ta sitt byte och fly. Det finns ett flertal spel som liknar Thief i att man är en tjuv som smyger runt, men jag skulle säga att Thief är bättre. Thief får 9/10 då det slår flera av de tidigare tjuv-spelen jag spelat tidigare.

Har du fler frågor kan du kontakta mig: http://steamcommunity.com/id/lukedarclander/