Recension: Westworld Säsong 1 (2016)

Westworld Säsong 1

199
9

Skådespelarna

9.0/10

Handling

9.0/10

Effekter

9.0/10

Ljud och musik

9.0/10

Stämning

9.0/10

Westworld är en TV-serie som bygger på filmen med samma namn. Den har hyllats och setts av miljoner. Vi ger dig vår recension och den är inte enbart positiv. 

Jag gillade filmen från 1973, där Yul Brynner spelade revolverman i en nöjespark befolkad av androider. Det var en av de där dystert bittra science fiction-filmerna med ett tydligt tema om riskerna med att avancerad teknik till slut kan hoppa upp och bita dig i ändan när du minst anar det. Ett väldigt tydligt budskap i Westworld anno 1973 var att ingen visste riktigt hur de avancerade androiderna fungerade, det var kunskap som delvis var omöjlig att överblicka men också okänd eftersom datorer på egen hand hade designat programvaran och tekniken. Det är något som diskuteras en hel del idag när konstgjord intelligens – AI – börjar nå oroväckande kapacitet.

I TV-serien (affiliate-länk) går allt mycket långsammare än i filmen, men samma känsla av att människornas behandlade av robotarna kommer att sparka bakut finns där hela tiden. Bakom nöjesparken Westworld står vetenskapsmannen Robert Ford (Anthony Hopkins) och han är förstås inte orolig över sin megalomaniska attityd. Istället gör han allt för att bevaka att parken fungerar som den ska och att kunderna är nöjda.

Vilket de förstås är, de kan ju göra vad de vill. Att skjuta, våldta eller misshandla en robot är helt okej, åtminstone ur människornas synvinkel. Vad robotarna tänker, är givetvis en helt annan sak. Att se Evan Rachel Wood som Dolores Abernathy med alla miner och uttryck är ett bra sätt att illustrera problematiken. Och häri finns också seriens största problem. Det blir tidvis lite rörigt med handlingen och det går väldigt långsamt. Jag hoppas verkligen att serien har ett planerat slut och att inte allt bara rinner ut i ökensanden. Handlingen är storartad, effekterna fantastiskt bra och skådespelarna gör ett makalöst bra arbete. Min största farhåga är just att allt tar för lång tid och att serien tappar fart. Det gick att koka ihop hela storyn till en film 1973, låt oss hoppas att serien får ett lika bra avslut. Det är den utan tvekan värd.

 

Fakta Westworld (2016)

 Westworld (2016) on IMDb

Recenserad på: Blu-ray
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.78:1), HD 1080p
Språk: Engelska, Franska, Portugisiska, Spanska
Längd (min): 616
Text: Danska, Holländska, Finska, Franska, Norska, Portugisiska, Spanska, Svenska
Releasedatum: 2017-11-13
Åldersgräns: 15 år

 

Fler Filmspanare har tittat och recenserat:

Fripps Filmrevyer

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

  1. Ok, så om jag förstår er rätt så gillade ni säsong 1 (betyg 9/10), men har farhågor inför säsong 2? Eller är kritiken om tempot riktad mot i S1?

    Personligen gillade jag S1 mycket, men hade en annorlunda resa fylld med teorier och spekulationer på grund av att jag ivrigt lyssnade på en podcast där en av värdarna var mycket väl insatt i alla teorier. Och det visade sig att hon, Joanna, predikterade det mesta som kom att hända under slutet av säsongen. en lite annorlunda upplevelse…
    Min text:
    https://fripp21.blogspot.se/2017/01/westworld-season-1-2016.html

    • Ja, den enda kritiken är egentligen tempot och risken att serien drar ut på tiden. Om serien håller samma höga klass genom ett par säsonger och sedan avslutar vore jag väldigt nöjd. Men jag är också mycket imponerad. 🙂 Lägger till din länk, tack för tipset.

1 trackback/pingback

  1. Recension: Westworld Säsong 1 (2016) – Carling Creations

Kommentarer är stängda.