Så överlever du i Alien: Isolation

Det är mörkt, du är ensam ombord på en rymdstation – åtminstone är du den ende som verkar ha det sunda förnuftet kvar – och du har i princip inga vapen att försvara dig med. Samtidigt smyger det en mordmaskin i form av en Alien omkring ombord på rymdstationen.

Efter att ha spelat Alien: Isolation några dagar – du hittar vår drygt veckogamla recension här – och svurit över alla (100+) gånger jag gått och dött för att jag varit för långsam i kampen mot rymdvarelsen har jag några tips att dela med mig av. De kanske hjälper dig att överleva i Alien: Isolation, eller så blir du bara mer frustrerad. Men kom ihåg att även om ingen kan höra dig skrika i rymden så kan grannarna garanterat höra när du vrålar ditt missnöje och slänger hörlurar, tangentbord, möss, kaffekoppar omkring dig.

Så överlever du i Alien: Isolation

Till att börja med – vår vän Alien är inte förutsägbar. När du väl har gömt dig någonstans och väntar dig att så fort monstret gett sig av är du säker. Glöm det. Det här monstret kan lika gärna vända i dörren och återvända in. Din enda chans är att vänta och använda din rörelsedetektor – motion tracker – för att se om Alien gett sig av lite längre bort.

Alien: Isolation går till stor del ut på att gömma dig, smyga och gömma dig igen. Glöm inte bort det och beväpna dig med massor av tålamod. Tålamod och lugna nerver är dina bästa vänner. Att ränna runt som en besatt eller vettskrämd goblin ökar inte dina chanser att överleva. Du måste ta dig från gömställe X till gömställe Y utan att bli upptäckt.

Om goda nerver och tålamod är dina bästa vänner så är rörelsedetektorn din näst-näst bästa vän. Ha koll på Alien och försök inte röra dig om den rackaren är inom de närmaste avståndsstrecken. Använd den även när du rör dig så att du kan hålla koll på när den börjar närma sig.

Alien är också snabb, har bättre sinnen än dig och en övernaturlig förmåga att förutse vart du är på väg – så ett knep som faktiskt visade sig fungera är att själv bete sig oberäkneligt. Ta inte alltid närmaste vägen, den är långt ifrån den säkraste.

Kom också ihåg att omklädningsskåp är bättre gömställe än under sängar och bord. Du kan klara dig under en säng, men vår vän utomjordingen får mer än en gång för sig att titta under sängen och då är det adjöss igen.

Kartan hjälper dig, men du kommer inte att ha tillgång till en karta som visar hela rymdstationen. Istället uppdateras den med var du har varit eller dit du kan se, men här och där finns kartor utplacerade som du kan använda för att uppdatera din egen. Gör det så fort du får en chans, att veta hur det ser ut på det våningsplan du befinner dig underlättar.

Sparstationer finns utplacerade i form av telefonlurar, men det är långt mellan dem och just därför måste du försöka hålla hjärnan iskall. Det tar ett tag innan du kan spara och du kommer att svära som en galning över att du var nästan framme vid nästa sparstation när du plötsligt får se en vass tentakel sticka ut ur magen. Då är det bara att börja om från senaste sparade spelet.

Din rörelsedetektor piper så använd den bara när du är säker på att Alien befinner sig längre bort än vad hen kan höra dig.

Det var de tips jag har på lager för närvarande och jag hoppas att de ökar dina chanser att klara dig undan från att bli Alien-käk ombord på Sevastopol, men Alien: Isolation är garanterat ett av de svåraste spel jag spelat på länge. Och just därför måste man ju bara klara av nästa uppdrag och sedan nästa igen…

 

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.