Sex manliga filmkaraktärer som satt modetrender

När det kommer till att sätta nya modetrender är det få personer som har så stor inverkan som karaktärer i populära filmer. Nedan har vi listat sex manliga filmkaraktärer som fått en värld pojkar och män att vilja se över sina garderober.

Patrick Bateman – American Psycho

Christian Bales rollkaraktär Patrick Bateman i American Psycho från 2000 fick en hel generation unga killar att drömma om ett respektabelt kontorsjobb på Manhattan, väldefinierade muskler, svindyra kostymer och det perfekta visitkortet i fickan. Han illustrerade helt enkelt hur en framgångsrik och sofistikerad man ser ut och beter sig. I alla fall om vi bortser från de ständiga impulserna att mörda oskyldiga.

James Dean – Rebel Without a Cause

Ingen kan bära ett par jeans och en vit T-shirt som James Dean. Den enkla ”badboy”-looken blev komplett med den röda jackan och en cigarett i handen. Dean blev ett tydligt exempel för uttrycket ”less is more” och är än idag en modeikon för män världen över.

James Bond – Alla bondfilmerna

En stilren smoking har varit ett självklart moment i Bondfilmerna enda sedan ”Dr. No” släpptes i början av 60-talet. Barry Nelsson, Roger Moore och Daniel Craig är några av skådespelarna som fått pojkar och män i alla åldrar att vilja dra på sig finkostymen och bege sig ut på hemliga uppdrag.

Jordan Belfort – The Wolf of Wall Street

Det är svårt att tänka sig något tydligare exempel på rikemanssvineri än Leonardo DiCaprios rollkaraktär Jordan Belfort i The Wolf of Wall Street. Belfort går från att vara en enkel lågavlönad börsmäklare till att bli en av Manhattans absolut rikaste. Även klädstilen förändras därefter – från en dåligt sittande budgetkostym till outfits värda en halv förmögenhet.

 

King Leonidas – 300

Att påstå att det under de senaste åren blivit inne att odla skägg vore en underdrift. Skäggvård har blivit miljonindustri inom manlig grooming och försäljningen av produkter som skäggkammar och skäggolja ökar ständigt. En inte helt orimlig gissning är att Gerard Butlers rollkaraktär King Leonidas i 300 är en inspirationskälla för många skäggfanatiker runt om i världen. I filmen, som släpptes år 2006 (innan skäggtrenden fått genomslag), visar Butler upp ett vältrimmat och ståtligt skägg som hade fått vilken hipster som helst att bli grön av avund.

Howard Hughes – The Aviator

I den klassiska filmen The Aviator från 2004 gör Leonardo DiCaprio en fantastisk tolkning av filmproducenten och piloten Howard Hughes liv. Dessutom blev DiCaprios karaktär onekligen en inflytelserik trendsättare med stilrena kostymer och bruna läderjackor. Givetvis tillsammans med ett perfekt matchande par pilotbrillor.

 

Det här är ett gästinlägg. 

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.