Snart är dinosaurierna här igen

Jag minns fortfarande när jag och min fru var och såg Jurassic Park. Det var på hösten 1993 och inte en enda trailer hade visat hur dinosaurierna skulle se ut. Att det skulle bli dinosaurier visste alla och att de skulle vara välgjorda var också väldigt känt – men spänningen och effekterna vi fick uppleva gick långt bortom alla våra förväntningar. Jurassic Park hade datoranimationer som inte gick att jämföra med någonting annat vid den tiden. Möjligtvis undantaget effekterna från T2.

jurassic-park1

Sam Neill och Laura Dern var grymt bra i sina roller, men den som verkligen förhöjde filmen var Jeff Goldblum. Han spelar matematikern Ian Malcolm och han är från början den ende som ser det vi i publiken ser. Allt kommer att gå åt helvete och det kommer att göra det ordentligt.

Tanken att återuppväcka dinosaurier för att ha dem i en djurpark är förmodligen någonting som skulle kunna hända om det var möjligt att utvinna deras DNA på det sätt som görs i filmen, men jag skulle aldrig åka bil genom en sådan park. Inte efter att ha sett Jurassic Park – och inte efter att ha kört förbi riktiga lejon i en riktig djurpark heller. Det är skrämmande nog och tanken på en Tyrannosaurs Rex som kommer hoppande är den enda anledning jag behöver att aldrig ens fundera på saken.

The-birth-of-a-Velociraptor

Sedan blev allt förstås värre när en och annan Velociraptor (som ni ser kläckas på bilden ovan) lyckas ta sig loss. Då hjälper inte elstängsel, bilar eller hagelbössor. Det enda som hjälper är att fly för livet.

Efter den första filmen blev det två till och även om de inte nådde upp till stämningen, spänningen och handlingen i den första filmen var det två klart sevärda filmer. Men efter att Jurassic Park III hade haft premiär 2001 har det varit tyst. Tills ungefär nu. Jurassic World kommer att ha premiär 12 juni 2015 och det är förstås en film som står på min lista över filmer jag måste se nästa år. Vare sig Sam Neil, Laura Dern eller Jeff Goldblum verkar återvända – vilket är något oroväckande. Det återstår att se om Chris Pratt i huvudrollen kan axla arvet efter de första tre filmerna.

Inte mycket – ingenting alls egentligen – är känt om vad filmen kommer att handla om. Det enda vi kan vara säkra på är att det kommer att bli dinosaurier. Massor av dinosaurier som bara vill äta upp oss.

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

  1. Kommer många storfilmer nästa år – detta är en av många och klart att jag ska kolla in filmen men har svårt att tro att det kommer slå ettans magi.

    • Jag håller med, jag tror också den får svårt att slå ettans magi. Och du har också rätt i att nästa år ser ut att gå till historien som ett av det bästa filmåren någonsin. 🙂

  2. Är också tveksam om de kan slå ettan men det ska bli spännande att se om
    dinosarna kommer att kännas mer eller mindre ”närvarande” med tanke på
    att de sannolikt kommer att CGI:a skiten ur dem.

    • CGI-delarna kommer att bli väldigt intressanta att jämföra mot tidigare delar. När jag hyfsat nyligen såg om JP1 insåg jag att det jag tyckt var fantastiskt 1993 inte riktigt stod sig i jämförelse med mer moderna filmer. Som Transformers eller T4, där CGI är så bra att det verkligen smälter in. Om JP4 blir lika bra CGI-mässigt som de två nya filmerna om apornas planet så kan det bli riktigt intressant!

Kommentarer är stängda.