Spelklassiker: Gauntlet (1985)

Please follow and like us:
Pin Share

Gauntlet kan betyda en mängd olika saker, men en av betydelserna är gatlopp. Den översättningen passar väldigt bra in på spelklassikern Gauntlet från 1985. 

Av någon anledning som jag ibland inte kan förstå har jag alltid varit intresserad av fantasy. Kanske är det därför som jag än idag kan ge mig in på en omgång Gauntlet i 1985 års version, möjligtvis något polerad. Men med fyra hjältar – trollkarlen, den manliga krigaren, den kvinnliga krigaren och den pilskjutande alven – att välja på när det djupaste system av grottor jag någonsin upplevt – både före och efter Gauntlet – blir begreppet hack’n’slash otroligt tydligt.

När Gauntlet släpptes 1985 var arkadhallarna fortfarande en plats där många ungdomar, inklusive undertecknad, uppehöll sig. Det har gått många femkronor till att försöka komma lite längre i det här spelet. Idag kan det vara oförståeligt hur ett så enkelt spel kunde trollbinda så många, men faktum är att en karaktär som slåss mot spöken, orcher, demoner och många andra varelser, är ett vinnande koncept.

gauntlet

Gauntlet spelas i en tvådimensionell vy, där man ser sin spelfigur uppifrån. Dörrar låses upp med nycklar man samlar på sig, man behöver äta mat under resan ner i underjorden och det finns helande drycker som botar alla skador man drar på sig. Magi kan man också använda, om man har fått tag i en magisk dryck. Något som blir väldigt viktigt om man nu skulle råka stöta på döden. Han suger bokstavligen livet ur dig, om du inte kan använda magi för att ta död på honom. Råkar du ha valt trollkarlen tar du definitivt död på alla andra monster som finns synliga när du använder din magiska dryck.

Vill du ha en retroupplevelse hittar du idag Gauntlet på flera olika plattformar och är du lite tekniskt lagd går det att få igång gamla versioner, åtminstone om du kör PC. Spelkonsolerna har fått flera uppdaterade versioner av Gauntlet under åren, men originalet från 1985 är fortfarande oslagbart…

 

Missa inte: Vår systerblogg MoneyCowboy.net skriver om att byta tid…

Please follow and like us:
Pin Share
Om Magnus 1067 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.