SVT uppmärksammar tvåårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina

Vi som valde att stanna Bildtext: I baksätet: Olga (Kateryna Varchenko), Maria (Marichka) Kira Semenenko, Sofia (Agniya Lodkina). I framsätet: Pasha (Roman Lutskyi) och Sergiy (Taras Tsymbaliuk). Foto: Film UA

På lördag är det två år sedan Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina. Det är viktigt att komma ihåg att kriget fortfarande pågår, trots att det inte är det hetaste på nyheterna längre. Även när kriget väl slutar i framtiden kommer denna period att ha en långvarig effekt, både på landet själv och alla de ukrainare som har fått göra hårda val för att överleva, vare sig det är att stanna kvar i landet för att bekämpa ryssarna eller fly från landet för att inte bli indragen i striderna. Det minsta vi svenskar kan göra är att lyssna på deras berättelser.

SVT:s program som handlar om Ukraina-kriget

SVT uppmärksammar årsdagen av invasionen genom att reprisera det första avsnittet i den ukrainska dramaserien Vi som valde att stanna, om en familj vars vardag förbyts i kaos och panik den morgon som bomberna börjar falla över Kiev. I rollerna kommer vi att se Kateryna Varchenko som Olga, Kira Semenenko som Maria, Agniya Lodkina som Sofia, Roman Lutskyi som Pasha och Taras Tsybaliuk som Sergiy. Hela serien i sex avsnitt finns också att se på SVT Play.

I direktsända Två år av krig i Ukraina ger SVT:s korrespondenter och inbjudna experter sin bild av läget just nu, svarar på tittarnas frågor och blickar framåt. Programledare: Marcus Carlehed.

I Carl Törners dokumentär Orysya mot fronten från 2022 följer vi Orysya som lämnar tryggheten i Sverige för att åka ner till den ukrainska gränsen med förnödenheter till sin bror, som strider för Ukrainas frihet.

På SVT Play har också de fem första avsnitten av dramaserien Ukrainska hjärtan nyligen haft premiär. Handling: Ukraina, februari 2022. Kriget har börjat. Lydia är en terapeut mitt i en sårig skilsmässa. En dag plockar Lydia upp en kvinna i sin bil. Det blir början på en förändring i hennes liv. Hon har funnit en ny mening – att föra människor i säkerhet. Personliga tragedier hos människorna hon plockar upp flätas samman med Lydias eget liv.

Sändningstider:

Lördag 24 februari 2024
kl 14.25 Vi som valde att stanna (SVT2).
kl 16.05 Två år av krig i Ukraina (SVT2).
kl 16.35 Orysya mot fronten (SVT2).

Om Jill Johansson 387 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).