Tenet kommer ut på DVD och Blu-ray nästa månad

En av de mest diskuterade filmerna under 2020 har varit Christopher Nolans Tenet (2020). Filmen blev uppskjuten flera gånger på grund av Covid-19 och en tid stannade produktionen helt. Men till slut så kom filmen på bio.

Nu verkar det som att filmen kommer att kunna köpas redan nästa månad. Det beror antagligen på att filmen drog in mindre än väntat (350 miljoner dollar) eftersom så många biografer har stängts ner under Covid-19:s framfart. Om allt hade varit som vanligt hade summan antagligen varit mycket, mycket högre.

Ett krux är att filmens prislapp kommer att vara högre än vanligt. 4K kommer att kosta 45 dollar, Blu-ray 36 dollar och DVD 29 dollar. Med filmen kommer även en entimmes dokumentär om hur man gjorde Tenet. Trots de höga prislapparna är det ändå troligt att Tenet kommer att göra bra ifrån sig säljmässigt, både för att det är en omdiskuterad film gjord av Christopher Nolan, och för att det snart är jul.

Handling

I en värld fylld av internationell spionering blir en onamngiven CIA-operativ, som helt enkelt kallas för Protagonisten, rekryterad av en mystisk organisation kallat Tenet för att delta i ett globalt uppdrag. Uppdraget: att förhindra att Andrei Sator, en rysk renegat oligark med förmågan att se in i framtiden, startar tredje världskriget. Protagonisten måste bemästra konsten att skapa tidsinversioner om han ska ha en chans mot det som komma skall.

Roller

I rollerna ser vi bl a John David Washington (BlacKkKlansman (2018)) som Protagonisten, Robert Pattinson (Remember Me (2010)) som Neil, Dimple Kapadia (Dil Chahta Hai (2001)) som Priya, Elizabeth Debicki (The Great Gatsby (2013)) som Kat och Kenneth Branagh (Murder on the Orient Express (2017)) som Andrei Sator.

Christopher Nolan

Författaren bakom Tenet är den kände Christopher Nolan. Han har innan bl a skrivit de prisbelönta filmerna Interstellar (2014), Dunkirk (2017) och Inception (2010). Tenet är ett projekt som tog honom fem år att skriva ihop.

Om Jill Johansson 381 artiklar
Utbildad översättare (engelska/japanska) och passionerad författare (engelska/svenska).