Test: Så bra är Netflix

Netflix

Så kallade streamingtjänster har blivit allt vanligare och nu konkurrerar flera stora aktörer om den växande marknaden för dessa tjänster. De skiljer sig dock åt en hel del, även om de i grunden levererar samma funktion. Vi har testat Netflix och frågan är om det är dags att sluta köpa film helt och hållet.

260px-Netflix_logo_svg
Företaget Netflix logotype – Bildkälla: Wikipedia

Sedan jag köpte min första film på VHS har jag samlat film och lagt ner en mindre förmögenhet på att få mina favoritfilmer i hyllan hemma. Det innebär i sig att jag har köpt flera versioner av de filmer jag verkligen gillar, som exempelvis Aliens. Jag äger Aliens på VHS, DVD och Bluray – dessutom i flera versioner (som exempelvis den utökade versionen). Men efter att ha testat Netflix ett tag måste jag erkänna att jag börjar tveka på att jag kommer att köpa lika mycket film i fortsättningen. Det är nämligen så barnsligt enkelt att använda – och snabbt – att så länge en film finns där mättar jag mitt filmbehov.

Netflix har mycket film och många TV-serier. Allt är uppdelat på genre och det finns dessutom en smart smakväljare som hjälper dig att hitta nya filmer baserat på vad du tittat på tidigare och vad du gillar. Att starta en film går på några sekunder och tillsammans med en Chromecast eller liknande enhet är det väldigt enkelt att få bilden att visas på din stora TV istället för en platta eller mobiltelefon.

En av Netflix styrkor är att det går väldigt bra att se på film på platta eller mobil, även över mobilnätet. Netflix skalar ner bilden om bandbredden minskar och vice versa – vilket gör att du alltid får så bra bild som möjligt. Och under normala förhållanden när du har bra bandbredd är det väldigt bra kvalité. Extremt bra skulle jag säga, för att vara en streamingtjänst.

Utbud och övriga funktioner

När det sedan gäller själva utbudet så har det hänt mycket på kort tid. Netflix lägger hela tiden till TV-serier och nya filmer, men jag saknar en funktion att enkelt kunna se de senaste filmerna på startsidan – vilket gör att det inte är helt enkelt att få en bra överblick över vad som har hänt senast.

Samtidigt tycker jag att de allra senaste filmerna lyser med sin frånvaro. Min känsla är att det tar minst ett halvår innan vi får se biopremiärerna dyka upp på Netflix och antagligen tar det längre tid än så. Samtidigt har vi väldigt mycket att välja på, så än så länge känns det inte som ett jättestort problem.

Däremot är det ett lite större problem att Netflix och övriga konkurrenter har ensamrätt på många serier, vilket förstås är förståeligt med tanke på konkurrensen, men för mig som konsument blir det lite trist när jag måste skaffa mer än en tjänst för att kunna se mina favoritserier (Game of Thrones finns inte på Netflix). Dock kostar Netflix bara 89:- i månaden så jag skulle kunna lägga till ett par tjänster till för att få en bättre helhet.

En annan sak jag saknar är möjligheten att titta offline. För långa flygplansresor eller boende på fjärran hotell utan WiFi hade det varit bra att kunna fylla sin platta med några filmer och serier – något åtminstone en av konkurrenterna klarar.

Sökmöjligheterna i själva appen är det lite så där med. Jag skulle gärna vilja söka på skådespelare och bläddra mig vidare till filmer som en viss skådis har varit med i. Ungefär som man kan göra med IMDB.

Trots detta är det en väldigt användbar tjänst och hemma hos oss har vi aldrig tittat så mycket på TV-serier och film som nu. Helt klart är det här ett bra alternativ som gör att de traditionella TV-kanalsleverantörerna behöver se över sina tjänster.

Betyg: 4+

Fakta om Netflix:

  • Grundades 1997
  • Erbjuder videofilmer och TV-serier enligt on-demand principen.
  • Fast månadskostnad, för närvarande 89:- per månad för nya kunder.
  • Fungerar på flera plattformar, bland annat: Windows Phone, Android, iOS, WII, Playstation 3 och 4, Xbox 360 och Xbox One, Mac, Apple TV, Chromecast med flera.
Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.