Trust No One: Jakten på kryptokungen – en översikt

Efter 2021 film Dead Man’s Switch: A Crypto Mystery, finns det nu ytterligare en dokumentär som handlar om det mystiska försvinnandet av Gerald ’Gerry’ Cotten, VD och grundare av vad som troddes vara Kanadas största kryptobörs QuadrigaCX.

Trust No One: Jakten på kryptokungen i Luke Sewells regi släpptes på Netflix i mars, och har sedan dess dragit uppmärksamhet från både kryptoentusiaster och folk som är allmänt intresserade av sanna brottshistorier. Men är det bra? Läs vidare för att lära dig vad vi tycker.

Uppgång och fall av QuadrigaCX

Quadrigas berättelse relevant för den här filmen börjar 2017. Eftersom priset på Bitcoin hade en enorm ökning och steg från $1 000 till nästan $20 000, slog QuadrigaCX en guldgruva. Det verkar som att alla ville ha en bit av Bitcoin-kakan, och Gerry Cottens börs blev den ledande kryptobörsen i Kanada. Cotten gav intrycket av en charmig nörd, en som inte skulle skada en fluga och som var omöjlig att inte tycka om. De var de guldtider.

(bilden tagen av artikelförfattaren ur dokumentären)

Under 2018, när Bitcoin-priserna rasade, bestämde många Quadrigas investerare att de ville bli av med sina kryptotillgångar. Vissa lyckades få sina uttag, medan andra inte hade lika tur. Efter månader av väntan blev det uppenbart att de inte fick tillbaka sina uttag inom kort. Och så, plötsligt, kom beskedet om Cottens död i Indien.

Nu kunde ingen komma åt Quadriga-konton eftersom Cotten hade alla nödvändiga privata nycklar, och det verkade som om pengarna hade frysts på obestämd tid. Rykten började spridas. Var Quadriga bara en sorts Bitcoin-vinstbluff? Vad gjorde Cotten i Indien? Var han verkligen död eller förfalskade han sin död för att komma undan med pengarna?

Vid sidan av myndigheterna inledde de olyckliga Quadriga-investerarna som inte fick tillbaka sina uttag sin egen utredning. Med sin 1,5 timmars lopp undersöker Trust No One: Jakten på kryptokungen dessa människor och händelser när de utvecklades, och summerar den mer komplexa historien till en lättsmält form.

Internet-häxjakten

Jakten på kryptokungen är inte en särskilt ambitiös dokumentär, men den gör ett bra jobb med vad den skall göra. Regissören Luke Sewell genomförde intervjuer med flera av ”detektiv”-investerarna som samordnade sin utredning via chattboards online. Vissa av deras konspirationsteorier var rimliga, andra inte så mycket. Med sin skildring av onlinedetektiverna, för den här filmen tankarna till en annan Netflix-dokumentär Don’t Fu*k with Cats: Hunting an Internet Killer, som visade oss den skada som internet-letare kan medföra, oavsett deras avsikter. Jakten på kryptokungen gör samma sak, men med färre penseldrag.

Specifikt har investerarna riktat in sig på Jennifer Robertston, Cottens unga änka, som de har anklagat för att ha mördat Cotten för att ärva hans förmögenhet. Robertson själv intervjuas inte i filmen, men hennes syster är det. Mördade Jennifer Robertson sin man? Kanske, men det är lika troligt att han dog på grund av konsekvenserna av Crohns sjukdom, enligt den officiella historien. En journalist från tidningar The Globe och Mail skickades till Indien för att prata med läkaren som skötte om Cotten. Enligt läkarens berättelse är Cotten definitivt avliden, med Crohns sjukdom som den mest troliga orsaken, men det är omöjligt att säga om det var brottsligheten inblandat.

Oavsett vilket, samtidigt som filmen verkar neutralt, målar filmen bilden av arga och desperata män (av vilka några har förlorat hela sina besparingar), som är villiga att ”bränna häxan” i ett töcken av raseri. Hennes syster är antingen en extremt bra lögnare, eller så tror hon verkligen att Jennifer Robertston är oskyldig, eftersom hon gråtande uppmanar oss att känna empati med en kärleksfull fru som precis förlorat sin man, bara för att bli anklagad för ett avskyvärt brott.

En annan intervjuperson, en långvarig kryptoproffs, säger att de flesta i den här branschen är paranoida och har betydande förtroendeproblem. Detta kan hända personer som regelbundet läser nyheterna om kryptobedrägerier på webbplatser som cryptodaily.se. Och en investerare (den mest framgångsrika av gänget) intervjuas till och med iförd förklädnad, med sin röst förvrängd, eftersom han är oroad över möjligheten att rika investerare kidnappas och uppmanas att lämna sina pengar. Kanske på ett alltför sensationellt sätt visar Trust No One: Jakten på kryptokungen världen av kryptovaluta i mörkare färger.

Vad hände egentligen

Slutligen, i en intervju med Ontario Securities Commissions utredare, avslöjar han sanningen bakom QuadrigaCX. I själva verket var Gerry Cotten inte riktigt en trevlig kille, och det ständiga leendet på hans läppar var falskt. I ett slags Ponzibedrägeri tog han pengarna som användarna lade in på sin börs och använde dem för att hedra uttagsförfrågningar från andra användare som ville bli av med sina tillgångar på QuadrigaCX. Cotten investerade andras pengar, som inte var medvetna om hur man undviker bedrägerier inom krypto. Han köpte dyra fastigheter och reste över hela världen, men han gjorde också fel och förlorade tiotals miljoner.

Och när marknaden kraschade år 2018 gjorde hans Ponzibedrägeri det också. Eftersom alla tagit ut pengar fanns det inte tillräckligt med investerare längre för att hålla bluffen flytande. Resan var klar.

Ett mysterium kvarstår dock, och det är mysteriet med Cottens död. Även om vi med största sannolikhet aldrig kommer att få svaren, är kärnmentaliteten i denna dokumentär och de inblandade personerna tydlig. I kryptovalutabranschen kan du inte lita på någon, speciellt inte den ofarliga nörden som bara är för trevlig för att vara verklig.