Vilken superhjälte har den bästa förmågan?

Spider-Man in New York Harbor on the Staten Island Ferry in Columbia Pictures' SPIDER-MAN™: HOMECOMING.

Superhjältar är numera väldigt populära på film. Spel och Film har recenserat ett antal filmer de senaste åren där den ena superhjälten avlöser den andra. Hela tiden hänger frågan i luften, vilken superhjälte har den bästa förmågan? 

En av mina första kontakter med superhjältar var Fantomen, som inte hade någon annan förmåga än att ödet på något sätt verkade i hans favör. Därefter upptäckte jag Batman, Stålmannen och Spindelmannen. Stålmannen var absolut coolast, även om Batmans mörka sida var väldigt intressant. Precis som Fantomen har inte Batman någon övernaturlig förmåga, ändå är båda två superhjältar på sitt sätt och minst sagt lika intressanta.

X-men och Marvels universum innehåller förstås mängder av intressanta superhjältar, alla med sitt ursprung i serievärldens superhjältar. Rätt få av superhjältarna har sitt ursprung utanför serier och de allra flesta återfinns i DC Comics eller Marvels världar. På senare år har Avengers tagit över filmscenen ordentligt, och med rätta – där finns många bra hjältar, som exempelvis  Iron Man, Hulk, Thor, Captain America och Spindelmannen.

Captain America: Civil War
© Marvel 2016

På film gör sig superhjältarna givetvis väldigt bra, men i spelvärlden är det betydligt mer ovanligt med bra superhjältespel. På original-Xboxen fanns det ett Spindelmannen-spel som faktiskt var över förväntan, men sedan dess har jag inte sett något spel som verkligen lyckas.

Kanske beror det på att superhjältevärlden är lite speciell. Det gäller att fånga intresset för karaktärerna mycket mer än förmågorna. En karaktär som inte är psykologiskt intressant kommer inte att bli publikens favorit oavsett hur bra förmågor hjälten har.

Förmodligen är det därför som många gillar Spindelmannen så mycket. Han har tillräckligt mycket problem samtidigt som han är en helyllekille. Många gillar förstås Stålmannens förmågor, även om han ibland blir lite för mäktig. Ett problem som superhjälte-filmer har är att det krävs en bra skurk och sällan blir det tillräckligt bra.

Vilken är din favorit och vilken förmåga tycker du är bäst?

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.