The Witcher fyller snart tio år

The Witcher

Geralt och monsterjägarnas historia började som korta berättelser som publicerades i ett fantasy-magasin i Polen med sin start runt mitten av 80-talet. Sedan dess har flera böcker publicerats som på senare tid har översatts till svenska, engelska och flera andra språk. Men det var inte förrän spelserien kom som Geralt blev en riktig världskändis.

För nästan tio år sedan, i oktober 2007, släpptes rollspelet The Witcher till PC och Mac. Där fick vi lära känna Geralt, Triss, Dandelion, Zoltan och många andra. Det utvecklades av CD Projekt Red och var deras första titel. Geralt, spelets huvudperson, säljer sina tjänster som monsterjägare till de behövande. Han jagar allt från vilddjur till mer skräckinjagande monster som varulvar, vampyrer och andra mytologiska varelser. Men även banditer och andra skurkar kommer ibland i vägen för hans svärd. Spelet fick ett gott mottagande och berömdes för sitt berättande, de svåra val som spelaren ofta ställdes inför, och de emellanåt seriösa konsekvenser som valen medförde.

Geralts historia fortsatte sedan 2011 i The Witcher 2 där intrigerna tätnade och blev ännu mer politiska, något som monsterjägaren Geralt generellt försökt undvika. Sparfilerna från det första spelet kunde importeras och flera av de val som gjorts hade även här konsekvenser, om än inte alltid så märkvärdiga. Spelet kom också till Xbox och Playstation denna gång. Den riktiga succén kom 2015 tillsammans med The Witcher 3 som är det spel i serien som har sålt mest. Även här kunde sparfiler importeras och Geralts historia nådde, med de två expansionerna, äntligen (tyvärr för många spelare) ett slut. Tillsammans har de tre spelen sålt över 25 miljoner kopior.

Om sex veckor firar The Witcher tioårsjubileum. CD Projekt Red planerar möjligtvis något speciellt inför den dagen, särskilt eftersom de redan nu har släppt en fin video som värmer om hjärtat. Den hittar ni precis här under.