1994 års bästa filmer

1994 var ett bra filmår, med tidernas bästa film enligt många – och den tar topplacering även hos mig. Plats 2-4 var betydligt svårare, vilket får mig att ibland tänka att jag borde dela upp de här topplistorna på genre.

10. Speed

Sandra Bullock hade till stor del sin storhetstid på nittiotalet, och det gäller nog även Keanu Reeves. Speed var riktigt bra, och öppnar upp topplistan på tionde plats.

9. Pulp Fiction

Kultförklarad på många sätt och visst är den bra, men redan då tyckte jag att den var rätt överdriven. Även om stämningen i filmtekniken är svårslagen.

8. Dum och Dummare

Dum & dummare (1994) | MovieZine

Humorn håller kanske bara för oss som verkligen nördar in på nostalgin, men för min del är det fortfarande en höjdarfilm.

7. Ace Venture: Pet Detective

Jag vet inte riktigt hur han lyckades, men Jim Carrey platsar in på tre filmer under året, och husdjursdetektiven är riktigt bra.

6. Wolf

Det är något med Wolf som gör att stämningen är speciell. Kanske temat, kanske Jack och Michelle. Eller så är det bara enkelt underhållning på hög nivå.

5. The Mask

The Mask (1994) på Netflix i Sverige | Netflixguiden

Tredje Carrey-filmen på listan, mörk humor och ett jäkla tempo. Vem gillar den inte?

4. Leon

Leon överraskade mig och än idag är den klart sevärd. Kan en lönnmördare vara god? Kan Jean Reno le? Och är kombinationen av Jean Reno, Natalie Portman och Gary Oldman alltid en bra kombo? Jag tror nog det.

3. Forrest Gump

Forrest Gump: What Illness Jenny Dies From | Screen Rant

”Maaaamaaaaaa aaaalwaaays said life was like a booox of choocolates.” Japp, Tom Hanks kan och Forrest Gump gick rakt in i hjärtat.

2. Stargate

Jäklar vad jag tyckte den var cool när den kom. En portal till andra sidan galaxen begravd i öknen. Lite töntigt med Egypten-temat, men den är svinbra ändå.

1. Nyckeln till frihet

Nyckeln till frihet - Film online på Viaplay

På många sätt en självklar vinnare. Känsla, humor, tragedi och livet i ett enda hopkok som gör den till 1994 års bästa film. Stephen Kings förlaga blev riktigt bra i Frank Darabonts regi.

Här är några andra Filmspanare som också listat 1994 års bästa filmer:

Rörliga bilder och tryckta ord
Fiffis filmtajm
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Filmitch
Flmr
We Could Watch Movies

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.