Porträttet: Jim Carrey

By Ian Smith from London, England - Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17331621

Vi har sett honom i otaliga komedier, men vem är Jim Carrey egentligen?

Jim Carrey, vars fullständiga namn är James Eugene Carrey, föddes 17 januari 1962 i Toronto, Kanada. Han är yngst av sina syskon och hans äldre syskon heter John, Patricia och Rita. Kanske var det för att han var yngst som han började skoja framför spegeln, något han tydligen började med redan när han var åtta år. Han upptäckte själv att han hade en talang för att imitera andra, något vi också fått se i många av filmerna.

Familjen Carrey flyttade från Toronto till Ontario, där Jim gick i high school. Det gick dock inte så bra för familjen och snart var de hemlösa. Jim och hans bror fick bo ett par månader i tält medan familjen borde i en Volkswagen buss. Det blev snart bättre när pappan fick nytt jobb.

Jim tog också alla möjliga jobb, både som städare och säkerhetsvakt, innan han bestämde sig för att hoppa av skolan vid sexton års ålder. Då hade han redan debuterat som ståuppkomiker vid nyöppnade Yuk Yuks Comedy Club. Det var dock inte lätt för familjen att stötta hans karriär som komiker eftersom de ständigt hade ont om pengar. Men Jim Carrey kämpade vidare och tog sig så småningom till välkända Saturday Night Club.

Sex år efter att han gjort sitt första framträdande som ståupp-komiker flyttade Carrey till Hollywood där han började uppträda på The Comedy Store. Under åttiotalet lyckades han få några mindre roller i ett antal filmer och TV-serier, men slog aldrig riktigt igenom. Störst av alla framträdanden under åttiotalet var förmodligen hans roll som Skip Tarkenton i The Duck Factory.

Genombrottet kom först i Den galopperande detektiven, där han spelar sin ikoniska roll som Ace Ventura. Därefter var succén ett faktum och vi fick skratta åt Carrey i Dum & Dummare, The Mask, Cable Guy, Liar Liar, Truman Show, Mina jag och Irene, Bruce Almighty och många fler filmer.

Hans komedier har dock många gånger drag åt det lite mörka, tragiska. Som Cable Guy och Truman Show. Kanske har det att göra med hans bakgrund att han väljer att visa mer än bara rosor. Carrey har öppet gått ut med att han lider av depressioner och har haft tuffa perioder där han kämpat mot depressionerna.

Förhoppningsvis får vi se honom fortsätta roa oss i fler filmer framöver och vi hoppas givetvis att han kan bli fri från depressionerna.