Recension: Becky (2020)

becky

Familj i hus på semester, blir överraskad av skurkar och det blir allmänt stökigt. Ni känner säkert igen storyn, men var icke oroliga. Becky är en klassisk familjesemester som går fel, men på alla andra sätt än de man förväntar sig på.

När jag läste beskrivningen tänkte jag att det här är ännu en dussinfilm, där en familj på semester blir attackerad av fångar på rymmen. Så långt är storyn inte så ovanlig, men när berättelsen växlar upp händer en hel del man absolut inte väntar sig.

Becky (lysande väl spelad av Lulu Wilson) är som vilken tonåring som helst, förutom att hon förlorat sin mamma. Hennes pappa (Joel McHale) har träffat en ny kvinna vid namn Kayla (Amanda Brugel) och det är klart att Becky inte gillar det. Men hur som haver, Beckys pappa tar med henne till sommarhuset och där dyker även Kayla upp med hennes son Ty (Isaiah Rockcliffe) upp. De blir dock inte ensamma särskilt länge. En grupp fångar har rymt och de vill ha något som Beckys familj har.

Om du nu sitter hemma och gäspar och tänker att ja, men det där har du sett förut, så misströsta icke. Det blir lite annorlunda, och längre ner berättar jag hur. Men det är en spoiler, så därför har jag spoilervarning här och betyget står redan här om du inte vill fortsätta läsa men ändå veta vad jag tyckte.

Betyg: 4

— SPOILER —

När de förrymda fångarna, ledda av Dominick (Kevin James), dyker upp tror man att allt ska gå åt pipan. Vilket det till viss del gör, det blir en del stök – men Becky är fri och det är här den stora skillnaden kommer mot andra, liknande filmer. Becky ger inte bara upp, utan hon slår tillbaka. Och hon slår tillbaka ordentligt. Det blir minst sagt en bärsärkagång av en ung tonåring.

Först tänkte jag, vad är det här, men efter ett tag började jag tycka att det var rätt uppfriskande att se. Kanske på gränsen till lite väl galet, men ändå nydanande och annorlunda.

Det enda som drar ner betyget är användningen av Kevin James som skurk. Det fungerar inte, han har cementerat sig själv i en helt annan typ av roll och han lyckas inte heller övertyga oss om att han är elak, hur mycket han än försöker.

Trots det, klart sevärt och annorlunda på ett bra sätt.

Trailer Becky

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.