De bästa filmerna från 1996

Det är bara att konstatera, 1996 var ett fantastiskt bra filmår och jag har nästan enbart valt lättsmälta filmer som får dig att glömma allt en stund och koppla bort hjärnan.

10. The Rock

Har man varit ute på Alcatraz älskar man allt som har med den mytomspunna ön att göra. Men The Rock går att se ändå, lagom mycket action och en halvt och halvt hjärndöd plott som fängslar oss.

9. Jerry Maguire

Inte mycket mer att säga än att visa mig stålarna. Enbart den världsberömda scenen där Cuba Gooding Jr får Tom Cruise att skrika ”show me the money” är värd att se filmen för.

8. Kingpin

Humor på riktigt låg nivå med Woody Harrelson och Randy Quaid i den mest osannolika duon som gett sig ut för att spela bowling. Flera scener från den här filmen lever kvar i mitt sinne, som när Ishmael (Randy Quaid) vaknar upp efter en blöt natt med en väldigt liten tatuering på bröstkorgen, och tycker att den inte var så farlig – tills han vänder sig om och får se en enorm tatutering på ryggen.

7. Mars Attacks

Tim Burton kan göra film, inget snack om saken. När han ger sig på 50-talsbilden av Mars och utomjordingar blir det episkt bra. Jag önskar rentav att jag kunde prata som marsianerna gör i den här filmen.

6. Cable Guy

Tragik och komik utgör ofta en bra blandning. Jim Carrey spelar över som vanligt, men tas ner på mattan av Matthew Broderick. Fick nyligen veta att Ben Stiller regisserat och blev positivt överraskad.

5. Mission Impossible
Mission Impossible

Omöjliga uppdrag triggar förstås Tom Cruise som Nathan Hawke i den första nyinspelningen av den gamla TV-serien. Den första filmen är i mitt tycke fortfarande den bästa, även om Tompa ser likadan ut i de senaste filmerna är handlingen i ettan ändå bäst.

4. Star Trek: First Contact

En av de bästa Star Trek-filmerna i mitt tycke, där borgerna visade hur farliga de kan vara och som vi samtidigt fick se hur rörigt det kan bli när man färdas i tiden.

3. Primal Fear Jag läste boken av William Diehl innan jag såg filmen, vilket på sätt och vis var ett misstag – annars kanske den hade kunnat knipa förstaplats. Men det är en väldigt djupsinnig berättelse med många snygga kast i plotten och inget är vad man tror.

2. Independence Day Ja, den är cheesy. Ja, det är väldigt mycket pro-america och ja, ingen tror på fullt allvar att man kan använda en Mac för att ladda upp ett virus i en främmande stordator. Men trots det är det en riktigt underhållande film och Will Smith fick visa på allvar att han kunde spela något annat än en färsk prins.

1. Scream Någon som såg filmen Scream 1996 och inte hoppade bak i biosoffan? Jag hade ingen aning om vad jag skulle förvänta mig när jag såg den, men jag blev positivt överraskad och med tanke på vilka spår i vår kultur den här filmen har satt kan det bara bli en förstaplacering. Uppföljarna sög, men del ett är fortfarande riktigt bra.

Mina vänner i bloggvärlden har förstås också listat de bästa filmerna från 1996 och här har du deras listor:

Fiffis Filmtajm

Rörliga Bilder och Trycka Ord

Fripps Filmrevyer

Filmitch

Flmr

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

12 kommentarer

 1. Aaaah, Jerry Maguire, den borde ha varit en bubblare åtminstone hos mig känner jag nu. Scream är en toppenfilm och hade antagligen kommit långt upp på listan om den kommit ett annat (sämre) filmår.

 2. Jag har bara sett 4 av dina filmer: Scream, Cable Guy, Independence Day och Jerry McGuire. Jag skulle nog bara lista Scream som en listfilm… 🙂 Till skillnad från Fiffi tycker jag 1996 är ett otroligt svagt filmår, med några få riktigt bra filmer. Så det kanske var lika bra att jag inte gjorde nån lista! Independence Day gillade jag jättemycket när den kom, vet dock inte hur den står sig i dag.

  • Primal Fear måste du ju bara se… Men ID4, nja, den står sig kanske inte lika bra idag, även om den fungerar. Man måste nog ha gillat den när den kom. Och nu är det tydligen på G med inte bara en utan två uppföljare… 🙂

   • Ja, jag gillar rollistan i Primal Fear, förutom Richard Gere då 🙂
    Jo men så är det nog. Vissa filmer har ett nostalgiskt skimmer över sig som gör att de håller sig kvar som favoriter även om de kanske inte är lika bra i dag om man sett den första gången. Wow, två uppföljare… med Will Smith?

    • Ja, Richard Gere vill man ju slippa, även om han gjorde en rätt ok roll i PF. Jag vet faktiskt inte om Will Smith kommer att vara med i ID4-uppföljarna, men jag hörde att det är Roland Emmerich som regisserar och Bill Pullman skulle vara med som president… 🙂

 3. En del överlapp och en del filmer som låg som bubblare på min lista. ID4 håller än idag tycker jag och Gere är bra som sliskig advokat så han passar väl in i Primal Fear annars är han väl ingen favorit. M:I 3 o 4 gillar jag avsevärt mer än ettan som även den är bra. Scream 2 är min favorit i serien men ettan knep åtminstone en listplats.

 4. Härligt med ytterligare en som gillade 1996 som filmår — tokjämt juh 😉 Och härligt att Cable Guy fick komma med på en lista — där blev det nästan strid på kniven för min del. Och First Contact, säger du? Kanske bäst av Star Trek-filmerna men förlorar i det starka fältet för min del.

  • Ja, 1996 var grymt bra och jag hade ingen aning om det förrän jag började lista. 🙂 Cable Guy har något som är svårt att sätta fingret på och First Contact måste jag bara ha med, den hade en sådan skön stämning. 🙂

12 trackbacks/pingbacks

 1. FILMÅRET 1996
 2. Flmr vs Filmåret 1996! | Flmr - subjektiva synpunkter om film & tv-serier
 3. Årets filmer 1996 | FILMITCH
 4. Flmr vs Filmåret 1996! | 65 lions
 5. 10 i topp: Filmer 1996 | Jojjenito – om film...
 6. Star Trek fyller 50 år - Spel och Film
 7. Star Trek fyller 50 år – Carling Creations
 8. Filmrecension: Now You See Me 2 (2016) - Spel och Film
 9. Filmrecension: Now You See Me 2 (2016) – Carling Creations
 10. Legendariska filmer åter på bio - Spel och Film
 11. Legendariska filmer åter på bio – Carling Creations
 12. 1996 år tio bästa filmer | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentarer är stängda.