Filmrecension: Independence Day (1996)

Mänskligheten hotas av utomjordingar och de är teknologiskt överlägsna människorna. Vi recenserar Independence Day från 1996, alldeles innan det är dags för en uppföljare. 

Är vi ensamma i universum, eller finns det andra intelligenta varelser där ute? Med tanke på hur vi behandlar oss själva och vår planet är det inte svårt att ställa sig frågan om det finns intelligent liv  jorden, men det är en helt annan fråga. Independence Day handlar om ett utomjordiskt anfall på jorden och utomjordingarna är minst sagt överlägsna.

Till en början verkar många fascinerade och tror att de stora tefat som anländer är fredliga ET som bara vill plocka blommor. Mattesnillet och vetenskapsmannen David Levinson (Jeff Goldblum) räknar dock ut att något helt annat är på gång. När anfallet väl kommer får specialeffekterna hela rummet att vibrera och 1996 var det effekter som imponerade. Effekterna imponerar fortfarande, inte minst den episka scen när Vita Huset sprängs i miljoner bitar.

Piloten Steven Hiller (Will Smith) tillhör det amerikanska flygvapnet och är bland de första som får ge sig på ett motanfall. För er som inte har sett Independence Day ska vi inte avslöja något om vad som händer, men presidenten Thomas J. Whitmore (Bill Pullman) får det tufft när han ska mota bort utomjordingarna.

Independence Day är utan tvekan en episk film, som än idag håller med sitt underhållsvärde. Det ska bli kul att se uppföljaren och även om det inte är några svåra skådespelartalanger som behövs var det gott om bra skådespelare med 1996. Det ser ut att bli minst lika bra i uppföljaren.

Det finns dock några saker som drar ner helhetsbetyget. Det blir lite väl mycket amerikansk patriotism i filmen och det är alldeles för obalanserat. Allt vinklas utifrån USA och det blir faktiskt lite tröttsamt. Dessutom har de ingen koll på tekniken och slutscenen faller en aning – särskilt med fokus på tekniken. Manusförfattaren Dean Devlin som skrivit manus tillsammans med Emmerich hade definitivt inte koll på vad som fungerar med IT och inte.

Trots det, klart sevärd än idag.

 

Se trailern för Independence Day: Återkomsten

 

independence day

Fler Filmspanare som recenserat Independence Day:

Jojjenito

Rörliga bilder och tryckta ord

Fiffis filmtajm

Fripps filmrevyer

Movies Noir

Steffo

Filmitch

Om Magnus 1083 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

4 kommentarer

 1. Jag har inte sett filmen sedan back in the day men då var jag mediumvarm inför den. Tror dock att jag skulle kunna gilla det spektakulära i filmen mer idag. Jag ska se om filmen inför uppföljaren. Revy kommer på bloggen!

  Hey Magnus. Ska du inte vara med på topplista över filmåret 1993 nu på onsdag?? 🙂
  Go go go!

  • Gött, ska bli roligt att höra vad du tycker! Jag skulle gärna vara med på topplistan, men har lite för mycket att göra, ska se om jag hinner peta ihop något. Topplistorna är ju det roligaste som finns, nästan… 🙂

7 trackbacks/pingbacks

 1. Independence Day (1996) | Jojjenito – om film...
 2. De bästa filmerna från 1996 - Spel och Film
 3. Filmrecension: Independence Day: Resurgence (2016) - Spel och Film
 4. Filmrecension: Independence Day: Resurgence (2016) – Carling Creations
 5. Recension: Men in Black (1997) - Spel och Film
 6. Recension: Men in Black (1997) – Carling Creations
 7. Ni vann biljetter till Midway - Spel och Film

Kommentarer är stängda.