Filmrecension: Truth (2016)

2004 blev den amerikanske presidenten George Bush uthängd av nyhetskanalen CBS för att ha använt sitt inflytande för att undvika militärtjänst. Vilket förstås skulle ha varit en ordentlig skandal. Spel och Film ger dig inte sanningen om vad som hände, men däremot filmen Truth. 

Truth är en så kallad dokudrama, en blandning av dokumentär och en dramatisering. I huvudrollen ser vi Cate Blanchett som journalisten Mary Maples, som är den som driver hela storyn bakom avslöjandet. Robert Redford är Dan Rathers, nyhetsankaret som dras in i historien av Mary Maples.

Filmen fokuserar redan från start väldigt mycket på journalisternas drivkraft att verkligen hitta en story, hur djupt begravd den än kan vara. Det är den mest intressanta delen av Truth, att se själva grävandet och journalisternas resonerande kring kärnfrågan: smet George Bush, som nu är president, från att delta i Vietnamkriget?

Det blir mycket fakta och hela tiden finns den där känslan av att makten i USA är ingenting man kritiserar utan vidare. Både Cate Blanchett och Robert Redford visar återigen att de är skådespelare som kan axla i princip vilken roll som helst. Blanchett räddar hela filmen från att bara bli ett tråkigt drama utan känsla.

Tyvärr går allt lite för enkelt och det finns ingen riktig konflikt i filmen som gör att pulsen går upp. Istället åker vi med och förvisso är det en intressant historia. USA har haft mer än sin beskärda del av politiska skandaler och det märks att den amerikanska befolkning har en icke ogrundad misstro till systemet. Där har journalister en väldigt viktig roll att spela, så när det ifrågasätts om historierna de gräver fram är äkta eller inte, blir det förstås lite spännande.

Men mer än en trea blir det inte och Truth är nära att halka ner på en tvåa. Som tur är lyckas Blanchett hålla kvar trean, tack vare att hon alltid lyckas spela varje roll som en helt ny person.

truth

Om Magnus 1082 artiklar
Magnus Carling har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av nittiotalet, men en stor del av sin fritid ägnar han åt att skriva. Resten av tiden spenderas med familjen, släkten och vännerna. Han har fler intressen än han hinner med. Bland annat springa, grilla, resa, läsa böcker, se på film, spela spel och fiska finns på listan över saker han gärna gör.

2 kommentarer

  1. Tackar för tips – gillar oftast filmer av detta slag men det är inte så ofta det blir toppplaceringar. Nixon av Stone är iofs en höjdare.

    • Nixon har jag inte sett, men den måste jag lägga till listan. Bra tips! Jag gillar också oftast den här sortens film, kanske mycket på grund av att de baseras på något som har hänt och att analysen faktiskt kan pågå långt efter att filmen är slut.

3 trackbacks/pingbacks

  1. Filmrecension: Carol (2015) - Spel och Film
  2. Filmrecension: Carol (2015) – Carling Creations
  3. Recension: Peter och draken Elliott (2016) - Spel och Film

Kommentarer är stängda.