3 filmer du måste ha sett

Inom filmvärlden finns det olika kategorier med filmer. De klassiska kategorierna känner vi alla till det är bland annat rysare, dokumentärer och kärleksfilmer. Dessa olika kategorier innehåller givetvis massor med bra filmer, men det finns några stycken som har haft en stor inverkan både på filmbranschen och på samhället i det stora hela och dem bör man nästan ha sett om man vill kunna förstå världen som den ser ut idag – har du sett dem?

1.      Den första filmen

Vi ska självklart börja med klassikern Pretty Woman. Filmen speglar det hårda liv som många amerikaner lever. I filmen ser man både en dildo, fleshlight och sexiga underkläder. Vilken på den tiden när filmen kom ut blev lite av en kontrovers, även om föremål som dessa och glidmedel, runkägg och andra typer av sexleksaker var vanliga i de flesta hem även på den tiden, precis som de är idag.

Filmen representerar också hoppet något som sägs vara en av anledningarna till varför den har fått så stor succe som den faktiskt har fått. Det är en av de mest visade filmerna i hela världen än idag. Att Julia Roberts spelar sin roll på ett alldeles utomordentligt underbart vis har förmodligen också varit en inlysande faktor på filmens stora nationella såväl som internationella genomslagskraft.

2.      En skandinavisk klassiker

 som vi alla har fått lov att se i skolan är Fucking Åmål. Filmen skildrar livet i en typisk svensk småstad, där man lever på samma sätt som i övriga skandinavien och med allt vad det innebär. I huvudrollerna finner man två tjejer som slutar som ett par, något som även skapade en förståelse för LGBT-miljön.

Filme är i övrigt en enklare filmatisering och Lukas Moodysson har skapat något äkta och fint var det någon journalist som skrev efter premiären något som de flesta nog skulle hålla med om idag.

3.      Amerikansk mönsterbrytare

Prayers for Bobby är en amerikansk film som handlar om en pojkes band till sin mamma. Även denna filmen går i LGBT-temat och den har haft stor betydelse i den förståelseprocess som många går igenom. Ibland kan det vara svårt att sätta ord på de tankar man har och inte minst på vem man är som person. En bild säger tusen ord, sägs det. Och en film säger säkert flera miljoner ord – något som kan vara nödvändigt i komplicerade situationen inte minst inom familjen.

Dessa filmer får man anse haft en stor inverkan på sin publik, men även på samhället som så. Givetvis är det en tolkningsfråga och olika filmer kan uppfattas på olika sätt av olika personer något som gör filmvärlden så spännande och varierad.