Recension: Color out of Space (2019)

color out of space

Ibland dyker de upp, filmerna som ger dig den där klassiska skräckfilmskänslan och som oväntat överraskar. Color out of Space baseras på en berättelse av H.P. Lovecraft, och mycket mer klassiskt än så blir det inte.

Color out of Space handlar om Nathan Gardner (Nicholas Cage), som flyttat ut på landet tillsammans med sin fru Theresa (Joely Richardson) och deras tre barn Lavinia (Madeleine Arthur), Benny (Brendan Meyer) och Jack (Julian Hilliard). Här skulle livet ha kunnat vara idylliskt, med alpackor som ger mjölk (vem visste att alpackor kunde användas för att ge mjölk?) och odlingar som ger grönsaker, men så lätt ska de förstås inte ha det.

En meteorit ramlar ner rätt i deras trädgård och glöder till en början med en övernaturlig glöd. Eller kanske rättare sagt utomjordisk…

Samtidigt dyker den unge Ward (Elliot Knight) upp. Han är hydrolog och vill förstås undersöka meteoriten, även om han egentligen är där för att undersöka grundvattnet. Han upptäcker snart att grundvattnet inte är tjänligt, men om det beror på naturliga förhållanden eller något annat än en annan fråga…

Jag gillar stämningen från start. Klassiskt enkel, med familjen i centrum. De är inget annat än en vanlig familj med en något rörig pappa (där Cage förstås passar perfekt), rebelliska tonåringar och en mamma som kämpar med att ha överlevt cancer. När de sedan möter … tja, jag ska nog inte avslöja vad de möter, men det här är trots allt en film som klassas som skräck.

Förutom att stämningen är klassiskt småmysig samtidigt som det blir en aning skrämmande är det kul att se en film idag som inte bryr sig om att inte vara först med något. Istället är det klassiska scener som staplas på varandra, som hålls ihop av ett helt okej skådespelande och som ger en stunds ren underhållning.

Det blir på snudden för långt dock, särskilt som många stunder handlar om att zooma in ansiktsuttryck, skog och insekter, eller leka med färger… Men på det hela taget en av de bättre filmerna jag sett på länge och utan en massa politiska influenser. Här finns bara underhållning.

Betyg: 4/5

Fakta Color out of Space

Recenserad på: Blu-ray
Filmformat: Widescreen (2.35:1) HD 1080p
Ljudformat: DTS HD – Master Audio 5.1
Språk: Engelska
Undertexter: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Richard Stanley
Längd: 110 min
Åldersgräns: 15 år